Správná věc - Když je kniha revoluce!

recenze

Správná věc (2019) 5 z 5 / alicewol
Správná věc

John Benner je úspěšným nakladatelem ve fiktivním městě příznačně nazvaném "Nové město." Jeho úspěch a postavení ve společnosti však nepramení pouze od toho že je ve své práci dobrý. - Totalitní systém města má pod kontrolou i Johna a on do jisté chvíle okolnosti úmyslně a zdá se že i poslušně přehlíží. Když však se mu jednoho dne dostane do rukou kniha, která popisuje pravděpodobně autentický příběh utlačovaných, nespravedlivě odsouzených a uvězněných lidí, začne se Johnovo svědomí probouzet. Johnův starý přítel, který mu knihu poslal, se snaží Johna přesvědčit, aby knihu vydal ve svém nakladatelství. Chce, aby se příběh knihy stal jakýmsi předmětem revoluce, která by pomohla svrhnout hlavní představitele města. Výčitky Johna nutí pokládat si otázku zda dávné přátelství za risk stojí.

Nebyli bychom dále od pravdy, kdybychom tvrdili, že kniha Správná věc je jen další obyčejný příběh o přátelství v totalitním režimu. Svojí formou, od začátku až do konce, působí kniha spíše jako úhel pohledu na to co je a není správné. Příběh, byť je bravůrně promyšlený, je druhořadý. Hlavní je myšlenka, jak už napovídá sám název. Myšlenka, která začíná v prologu (zde v praefatiu) a končí na poslední stránce poslední větou: "Nikdy není pozdě na to, udělat správnou věc." Paradoxní se někomu může zdát, bojovat když je předem prohra jistá či vysoce pravděpodobná. Hlavní je, ale udělat to i přesto... Protože tomu věříme.

Nutno ještě dodat, že autor tuto myšlenku nepojal fanaticky, jak by se mohlo zdát. Naopak je myšlenka v knize velmi střízlivě předkládána. "Bylo to ale skutečně zlo, které bylo v této knize potrestáno? Věřme že bylo." Těmito ojedinělými a nestrannými postoji autor vyvolává v čtenářích další otázky. - Je spravedlnost subjektivní?

Správná věc je kniha, která se nejen dobře čte, také se na ni dobře vzpomíná a s chutí se k ni zase dobře vrací. Jako významné plus shledávám, že se jedná o knihu mladého českého autora, který nás v příštích letech, jak doufám a věřím, svým talentem ještě mockrát překvapí.

Komentáře (0)

Přidat komentář