Spolu se strašidel nebojíme

recenze

Jak vystrašit strašidlo (2023) / misa3777
Jak vystrašit strašidlo

Je všeobecně známo, že existují tři druhy strašidel. Pokud se vám tedy nějaké usídlí pod postelí a vy ho budete chtít vystěhovat, je potřeba zjistit, k jakému druhu patří – na každý totiž platí něco jiného. Nejlepší je samozřejmě znát někoho, kdo má s vyháněním strašidel zkušenost. Jirka Kobylka už zahnal tři, takže když se mu kamarád Tobík svěří, že má pod postelí strašidlo, hned se dá do zkoumání a plánování. Jenže tohle strašidlo je tvrdý oříšek.
Věděli byste, jak zahnat strašidlo? Občas to totiž není snadné. Důležité je být připravený a nebát se říct si o pomoc – jako Tobík poprosí Jirku a jako Jirka poprosí pana Klepáče, který bydlí ve stejném domě jako oba chlapci. „Procestoval lán světa a taky kus vesmíru. Dost toho viděl a taky leccos ví.“ Jednou ho ještě jako kluka strašidlo vymrštilo až do vesmíru! Chvíli to trvalo, ale nakonec našel odhodlání a odvahu vrátit se a strašidlo vypakovat.
Knihu Jak vystrašit strašidlo napsala slovinská spisovatelka, překladatelka a redaktorka Jana Bauer. Knížka vyšla v roce 2020 a získala slovinskou cenou Zlatá hruška udělovanou nejlepším knihám pro děti a mládež. V českém překladu Kamila Valšíka vyšla o tři roky později, snad na česká strašidla platí stejné triky, jako na ta slovinská. Budeme to muset zkusit.
Knížku ilustrovala polská ilustrátorka Małgosia Zając, která spolupracovala s autory knih pro děti z celého světa, například z Polska, Kanady, Nizozemska, Slovinska, Rakouska, Saúdské Arábie či Singapuru. Internationale Jugendbibliothek v Mnichově Jak vystrašit strašidlo zařadila do mezinárodního katalogu The White Ravens pro rok 2020 s komentářem: „Małgosia Zając má bystré oko a smysl pro rozpustilé detaily a vystihnutí atmosféry rozmanitých situací.“ Svými ilustracemi příběh úžasně obohacuje o další napůl skryté dějové linky a příběhy, které je radost objevovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář