Speciální maso pro každého... Nebo z každého?

recenze

Znamenitá mrtvola (2022) 4 z 5 / b.mickalova
Znamenitá mrtvola

Přes vánoční prázdniny jsem se rozhodla využít volné dny ke čtení a sáhla jsem po knize Znamenitá mrtvola od argentinské autorky Agustiny Bazterricy. Do čtení jsem šla bez jakýchkoliv očekávání, dokonce jsem si ani nepřečetla anotaci a nijak si nezjišťovala, o čem by kniha měla být. Zajímavé překvapení mě proto čekalo již na prvních stranách tohoto díla, když jsem zjistila, že se příběh odehrává v alternativní budoucnosti, ve které se maso všech zvířat stalo pro lidi jedovatým. Namísto toho, aby se snažili uživit na veganské stravě, vymysleli jiný způsob, jak přežít – chov, porážku a následnou konzumaci lidí.

Autorka se do popisu této reality pustila opravdu podrobným a často dost brutálním způsobem. Tato kniha tedy rozhodně není pro čtenáře, kterým by se mohlo dělat špatně z velice důkladného popisu porážení lidí nebo porcování masa, často působícího skoro jako návod. Hlavní postava, Tejo, pracuje v jedné z mnoha lidských farem a zprostředkovává nám zajímavý pohled do jejich zákulisí, které se nijak výrazně neliší od toho, jak se v dnešní době chovají zvířata. Nemůžeme od něj ale očekávat žádný boj proti nastavenému režimu – realitu přijímá takovou, jaká je, a ke „speciálnímu masu“, jak jsou nazýváni lidé určení ke konzumaci, je velice lhostejný.

Kniha nabízí zajímavý pohled na mentalitu společnosti a na to, jak rychle si lidé zvyknou na věci, které ještě nedávno považovali za nepřijatelné, když se zaobalí do pěkných slov. Autorka několikrát načne myšlenku, že virus, který postihl zvířata a změnil jejich maso na jedovaté, je pouze vládní propaganda a způsob řešení přelidnění Země, ale ani jednou ji pořádně nerozvine a postavy se touto možností nezabývají dost na to, aby ji čtenář považoval za ústřední myšlenku díla. Kniha se totiž soustředí spíše na osobní život hlavního hrdiny a tento dystopický svět je použit pouze jako pozadí.

Celá kniha je psaná poněkud stroze a v jednoduchých větách, takže je na čtenáři, aby si domyslel spoustu souvislostí. Jak tento nebezpečný virus vznikl? Jak se lidé vyrovnali s tak drastickými změnami v jejich životech? Proč se jako hlavní řešení nevyužila veganská strava a namísto toho společnost hned sklouzla ke kanibalismu? Příběh vyvolává mnoho otázek a jen velice málo z nich opravdu zodpoví.

Jako velikou přednost knihy ale považuji popis jednotlivých postav, kterých se v ději vystřídalo poměrně hodně. O jejich vzhledu se mnoho nedozvíme, namísto toho jsou nám představeny pomocí svých častých gest a charakteristického způsobu vyjadřování. Autorka tak dokáže v pár větách a bez zbytečných opisů krásně vystihnout vše, co o nich v danou chvíli potřebujeme vědět.

Kniha je sice krátká, ale velice rychle se vryje do podvědomí a člověk na ni jen tak nezapomene. Autorka své názory čtenáři nepodsouvá, naopak nechává na každém, jak si dílo interpretuje a jaké myšlenky si z něj odnese. Vše je doplněno povedeně napsaným koncem, který jistě mnohé překvapí. Pokud vám tedy nevadí častá brutalita, román rozhodně stojí za přečtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář