Skvělá prvotina

recenze

Kladivo na Čaroděje (2022) 4 z 5 / bradovav
Kladivo na Čaroděje

Kladivo na čaroděje - Alex Vigaš
********************************
Obálka: 4*
Hlavní postava: 4*
Děj: 4*
@pelmel_knihy

Tuto knihu jsem dostala v rámci spolupráce s @pelmel_knihy - za což moc děkuju. Normálně bych se totiž k této knize asi nedostala a byla by to škoda.

Kniha vypráví o náctileté Niki, která si prochází těžkým dospívajícím obdobím. Každý jsme v pubertě asi zažili pocit, že nikam nepatříme, že jsme na světě sami a nikdo nám nerozumí. Niki se ovšem z tohoto pocitu nedokáže vymanit.

Necítí se ani jako holka, ani jako kluk. Nenávidí svá prsa, zejména bradavky a úpravou svého zevnějšku se snaží najít sama sebe. Když přijde v jejím životě okamžik, který jí vnáší naději na lepší zítřky a ona začne být o trošku šťastnější, přijde záhy rána, která ji srazí na kolena.

Niki, Niko - jak si začne říkat, to nemá jednoduché. Celý její životní příběh skončí opravdovou tragédií, kdy můžeme jen doufat, že pokud by byl druhý díl, pak by se z tohoto všeho vzpamatovala a našla své místo na zemi.

Z pohledu rodiče jsem se snažila přemýšlet, zda se celému neštěstí dalo předejít. Mohla za situaci maminka, která přestala svému dítěti říkat, že je její krásná holčička? Co stojí za pocity mladého člověka, že není milován a nikam nepatří?

Nejsou to jednoduché otázky, najít na ně odpovědi je ale ještě složitější... Pokud máte dítě, dejte mu najevo, že není samo a jste tu, třeba se bude šklebit, ale třeba změníte jeho vnímání světa.

Celkové hodnocení: 4* z 5*

#spoluprace #veructe


Kladivo na Čaroděje Kladivo na Čaroděje Alex Vigaš

Život sedmnáctileté Niki není natřený právě nejveselejšími barvami duhy. Niki prožívá krizi identity, nazývá se divnotvorem a nenávidí svoje bradavky. Zato platonicky miluje spolužačku Sáru, dokonalou blondýnku. Sára je zase bláze... více


Komentáře (0)

Přidat komentář