Skleněné dílo, nebo krutá hra osudu?

recenze

Sněhurčina rakev (2020) / Jana77
Sněhurčina rakev

Den, kdy se koná svatba Gunnara a Beritt, vypadá jako jeden z těch šťastných. Jak by také ne, když novomanželé vypadají tak šťastně. Ovšem až do chvíle, kdy Beritt unesou coby nevěstu...Žert? U jiných svateb ano, ovšem Beritt už Gunnar nikdy nespatří.

O 50 let později Gunnar navštíví světoznámou výstavu, jejímž hlavním exponátem má být skleněná rakev a v ní Sněhurka, vyrobená celá ze skla. Jaké je však jeho zděšení, když místo skla spatří tělo své novomanželky ve svatebních šatech. Na místo jsou přivolány dvě vyšetřovatelky, Ingrid Nyströmová a Stina Forssová, které spojuje jistá nevraživost, díky předchozímu případu. Ovšem osobní spory musí jít stranou, hlavní je vypátrat, jak je možné, že žena, nahlášena jako pohřešovaná, leží na výstavě ve skleněné rakvi jako vzácný artefakt. Nyní jen kostra, ale svatební šaty nikoho nenechávají na pochybách, že jde o Beritt. Otázek je ale mnohem víc. Spolu s nevěstou tenkrát zmizel i Herbert, který nevěstu unesl. Opravdu spolu jen utekli, nebo vše bylo úplně jinak?
Důležitým svědkem případu se stává i Berittin deník, který si psala, když žila s Gunnarem a díky kterému se blíže podíváme na vztah, který skončil svatbou. Do slova a do písmene skončil.
Sněhurčina rakev je sedmým dílem série s vyšetřovatelkami Nyströmová a Forssová od autorské dvojice Kerstin Signe Danielssson a Roman Voosen. Ve švédské literatuře patří tato dvojice k velmi úspěšným a prodej jejich knih tomu mnohé napovídá.
Sněhurčina krev je typický švédský thriller, ve kterém můžeme mít trochu problém se jmény, která se nám špatně vyslovují, ale na atraktivnosti děje to nemá žádný vliv. Minulost kostí, nalezených v rakvi, spolu s přítomností, dávají dohromady příběh, u kterého se rozhodně nudit nebudete. Minulost, skvěle skloubená s přítomným časem, postavy, které jsou uvěřitelné, nikterak přehnané, tajemství staré padesát let, to vše je dokonalou souhrou slov. Kdo četl jakoukoliv předchozí knihu těchto autorů, má jakousi představu, co hlavní postavy mají za sebou. Ale i tak je to v knize popsáno, tudíž nic nebrání tomu, začít zrovna tímto příběhem. A pokud by vám to přece jen vadilo, na stránkách Nakladatelství Moba najdete sérii celou a tak není problém si jejich knihy přečíst pěkně popořadě.

Komentáře (0)

Přidat komentář