Silné čtení - náročné pojetí

recenze

Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti (2017) 2 z 5 / bradovav
Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti

Obálka: 4*
Obsah: 3*

Hodnotit takto vážnou knihu není snadné - já si po přečtení musela dopřát čas, abych si sama srovnala dojmy, pocity a to, jak chci recenzi pojmout.

Kniha nabízí příběhy lidí, jejichž životy ovlivnil přímo i nepřímo Černobyl. Autorka příběhy nabízí formou monologů - čtení některých osudů bylo emočně náročné, pro mě zejména příběhy o dětech. Bohužel forma, kterou je kniha psána mi úplně nevyhovovala, musím se přiznat, že některé pasáže mi dokonce vytvářely čtecí krizi - nechci říci, že mě nebavily, protože cílem této knihy není pobavit, cílem je varovat, postrašit a zejména prezentovat, co se kolem nás dělo a děje.

Obecně jsem ráda, že takové knihy vznikají - lidé nesmí zapomenout na všechny hrůzy, které lidstvo potkali. Pokud by zapomněli, pak by se z nich nemohli poučit a brát je jako výstrahu.

Má maminka umřela na rakovinu a tato kniha mi nasadila brouka do hlavy. Kde byla, když k havárii došlo? Nemělo to vliv na její zdraví? Bude lépe, nebo je to vše zakotveno v každém z nás?

Knihu určitě nedoporučuji slabším jedincům, myslím, že by na vás měla silný vliv a mohla by vás i negativně ovlivnit na psychice.

Znáte nějaké další knihy, které popisují skutečnou událost a zanechají v čtenáři silný dojem?

Komentáře (0)

Přidat komentář