Sestry pod vycházejícím sluncem

recenze

Sestry pod vycházejícím sluncem (2024) 5 z 5 / emma22
Sestry pod vycházejícím sluncem

Příběh z druhé světové války, kde se tentokrát děj odehrává v japonském zajateckém táboře v roce 1942. Norah Chambersová utíká spolu se svou sestrou a rodinou ze Singapuru, který obsadili Japonci. Při útěku Japonci sestřelí jejich loď a všichni jsou zajati a převezeni do tábora. Norah oddělí od jejího manžela a zůstane pouze se sestrou. V ženském zajateckém táboře jsou vězněni i spolu s australskými vojenskými sestrami. V dějové lince sledujeme právě i vojenskou sestru Nestu Jamesovou. Příběh ukazuje, jak silné musely ženy být, aby přežily kruté podmínky a týrání od japonských vojáků.
.
Miluju knihy Heather Morris, nejvíc do kolen mě dostal její román Tatér z Osvětimi. Nejvíc mě na tomto příběhu zaujalo, že tentokrát se neodehrává vůbec v Evropě, ale zaměřuje se na Singapur a ostrovy v Indonésii. Zajímavý příběh Norah a sestry Nesty ukazuje jiný pohled na válku na druhé straně světa. Ženy v zajateckém táboře se ocitnou v pralese za hrozných podmínek, exotických nemocí, je s nimi hrubě zacházeno, dochází jim jídlo, přesto se nevzdávají a myšlenky na jejich blízké je pohání dál. Autorka opět vytvořila zajímavý příběh, sestavený podle skutečného vyprávění, takové knihy mám nejraději. Musím přiznat, že mi nebylo tak úzko, jako když čtu o Osvětimi, tady ženy nebyly ostříhané dohola, sem tam se dostaly i k jídlu, občas se vykoupaly, měly vlastní hlasový orchestr, aby si vylepšily dny. Nechci říkat, že měly lepší podmínky, ale tomuto se některým jedincům v Osvětimi nedostalo, i tak to byl dojemný příběh a na konci mi ukápla slza. Rozhodně doporučuji kvůli nevšednímu prostředí Indonésie, určitě osloví toho, kdo má rád tématiku druhé světové války, ale je přehlcen knihami z Osvětimi.
.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros media


Sestry pod vycházejícím sluncem Sestry pod vycházejícím sluncem Heather Morris

Silný příběh odvahy a přežití z japonského zajateckého tábora. Od autorky bestselleru Tatér z Osvětimi. Norah Chambersová miluje hudbu, svého manžela i svou osmiletou dceru. Jenže druhá světová válka umění nepřeje a rodiny kvůli... více


Komentáře (0)

Přidat komentář