Saudade - český román z Portugalska

recenze

Saudade (2021) 3 z 5 / Kizuizi
Saudade

Tom právě dokončil vysokou, a protože si chce dát chvilku pauzu, než se vrhne do běžného životního koloběhu, odjede za prací do ciziny. Jeho volba padne na jižní Portugalsko, Kalifornii Evropy. A právě tam se setká s krásnou, okouzlující, ale panovačnou Beatriz. Jenže za jejím neprátelským přístupem se něco skrývá. A třeba by mu to mohl odhalit starý a tajemný sešit, který Beatriz všude nosí...

Saudade je pocit, hluboký, emocionální, ale také je to druhá románová kniha české autorky Heleny Žákové, která se literární tvorbě věnuje už od dětství.U této knihy jsem věděla, že vystoupím ze své komfortní thrillerové zóny, a pustím se do české románové tvorby. Ale kombinace pěkné obálky a zajímavé anotace byla natolik lákavá, že jsem si řekla „proč ne“. A mohu už nyní prozradit, že své volby nelituji.

Necelých 500 stran tohoto románového příběhu nás zavede hlavně do prostředí jižního Portugalska. Hlavní postavy jsou tu dvě - portugalka Beatriz, rozmazlená dcera ze zámožné rodiny; a pak češka Magdaléna, která se do Portugalska dostala díky studijnímu pobytu. Už jen díky těmto postavám, můžeme sledovat například rozdíly v životním stylu, které jsou poměrně velké (např. styl oblékání, nebo denní režim).

Kniha je rozdělena do několika časových linek; nejprve začneme současností, ale propracujeme až k historické části, ve které nahlédneme do nelehkého života tehdejší doby. A i když by se mohlo zdát, že spolu tyto dějové linky nesouvisí, opak je pravdou. Jak jsem již zmínila, „saudade“ je pocit a Saudade je (nejen) o pocitech.

Román Saudade je i přes svou obsáhlost velmi čtivý a autorka zde využila své znalosti a rozhodně nešetřila slovy při popisech nádherného prostředí, a to takovým způsobem, že jsem až chvilkama měla pocit jako bych tam sama byla.

I přes to, že se mi kniha líbila, se musím přiznat, že by mi vůbec nevadilo, kdyby byla o trochu kratší. Některé části mi přišly moc protahované, jiné tak trochu zbytečné. V podstatě nejlépe na mne působila historická část.

Pokud máte chuť cestovat, ale nikam teď nemůžete, Saudade je ideální četbou na zpříjemnění sychravých dní.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář