Rytírna jak má být

recenze

Železná rukavice (2022) 5 z 5 / Márinka
Železná rukavice

Anotace:

Ondřej z Rohatce se usadil na hradě Jenčov, který dostal od markraběte Karla za služby, jenž mu prokázal při tažení v Itálii. Avšak ne všichni jsou z takového stavu nadšeni. Co je asi může k tomu bezvýznamnému zboží přitahovat? A proč musí kvůli tomu umírat lidé? Jsou to ložiska železné rudy, nacházející se na pozemcích náležejících k Jenčovu. A tak se křivoklátský purkrabí Chval z Valdéře nezastaví před ničím, co by mu dopomohlo k získání onoho zboží. Ondřej je připraven svůj majetek bránit, jenže Chval je člověk Jana Lucemburského a jít proti králi vyžaduje velkou dávku odvahy.

Opět jsem sáhla po Niedlově knize, nikoli po prvním díle, a opět jsem nebyla zklamaná. Jeho knihy prostě můžete číst v jakémkoli pořadí, aniž byste se v ději ztráceli. To je dnes, v „době sériové“, velmi přívětivé. Vám však doporučuji číst vždy od začátku. Stojí to za to!



Železná rukavice je druhý díl řady Ondřej z Rohatce. Pravda, první stránky se mi nečetly lehce. Toho „huťaření a železníkování“ bylo na „křehkou knihovnici“ až moc. Ale to by nebyl Niedl, aby nedokázal i zhýčkanou čtenářku vtáhnout do nehostinného středověku. Najednou jsem se nad železem přetékajícími stránkami nedurdila, ale zčistajasna hltala stránku za stránkou.

Vražedné scény plné krve, kdy se strachujete o své hrdiny, střídají výjevy ze života na Jenčově či Berouně. Malé déjà vu jsem zažila nad řádky, které popisují, jaké tragické následky může mít negramotnost, v tomto případě neschopnost přečíst si smlouvu. I dnes se může stát, že nepřečteme (vše) nebo nepochopíme úřednické ptydepe a pak se divíme … Nepřicházíme sice o život, ale majetek může být v nebezpečí i dnes.

Ženy a dívky pak určitě potěší milostná linka. Chiara di San Angelo mi připomněla Rebelku z historické romance Jany Pronské. I když jsem si ji nedokázala představit jako pubescentku. Ale kdo ví, jak dívky dospívaly v první polovině 14. století.

Příjemné bylo také setkání s Čeňkem z Vřesova, hrdinou série Rytíři z Vřesova. Takže pokud máte rádi „rytírny“, doporučuji začít Vřesovskými.

Komentáře (0)

Přidat komentář