Recenze knihy "Rána" od Oksany Vasjakinové

recenze

Rána (2023) 5 z 5 / actavis
Rána

"Rána" je opravdu náročným a intenzivním čtením.
Autorka Oksana Vasjakinová se nebojí otevřeně a upřímně vyjádřit své pocity a prožitky, což knize dodává autenticitu a hloubku. Kniha nás vtahuje do nitra lidské duše a přináší bolestnou a silnou cestu směrem k pochopení umírání, smrti a loučení s blízkými. Vypravěččina cesta s popelem matky je metaforou jejího vnitřního putování, které reflektuje nejen smrt, ale i vlastní identitu a sexuality.

Román se výjimečně zabývá tématy, o kterých se obvykle nemluví otevřeně, a to zvláště v ruském prostředí. Otevřenost a upřímnost v tomto díle způsobují, že čtení je často náročné, obzvláště pro ty, kteří se potýkají s obtížnými vztahy s matkami nebo sami jsou matkami dospělých dětí. "Rána" je jako intenzivní a terapeutický rozhovor s duší autorky, který nám umožňuje nahlédnout do hlubin emocí a prožitků.

Oksana Vasjakinová se v této knize zaměřuje na ztrátu blízké osoby a předává nám skutečnou bolest a utrpení, které tak obtížně lze popsat slovy. Její vyprávění je nesmírně silné a emočně působivé. Román je jako otevřená rána, která nám umožňuje vnímat a sdílet tyto hluboce osobní a citlivé pocity.

Vasjakinová ve své knize přináší nejen bolestnou ztrátu matky, ale i introspektivní reflexi na téma vlastní sexuality, přijetí sebe sama a své orientace. Román je silným ženským písmem, které se nebojí pojmenovat tělesné, emotivní a terapeutické stránky lidského bytí.
Jazyk knihy je poetický a krásný, ačkoli místy velmi drsný a bezprostřední. Vasjakinová je mistrem v přenášení složitých emocí a myšlenek na papír. Čtenáři mohou prožít bolest a osamění s hlavní postavou, která si v hlavě prochází vzpomínkami a myšlenkami na ztrátu matky.

"Rána" není obyčejný román, ale autentický a upřímný rozhovor mezi autorkou a čtenářem. Je to kniha, která vás zasáhne, nadchne a bude vám dlouho zůstávat v mysli. Doporučuji ji čtenářům, kteří hledají hluboký a emotivní zážitek a jsou otevřeni tematicky náročnějším dílům. "Rána" je skutečně výjimečným ženským písmem, které v sobě ukrývá nekonečné množství citů a dává nám prostor k hlubokému zamyšlení nad životem a smrtí.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.

Komentáře (0)

Přidat komentář