První zkušenost s Nesbo

recenze

Krysí ostrov a jiné povídky (2022) 3 z 5 / bradovav
Krysí ostrov a jiné povídky

@albatrosmedia #spoluprace

Obálka: 4*
Hlavní postavy: 3*
Děj: 3*

Jo Nesbø - jméno, které zná každý čtenář. Na mém seznamu už dlouho tento autor čekal, abych poznala, proč vyvolává davové šílenství.

Po přečtení této knihy, sbírky povídek s dystopickými náměty, tomu rozumím. Nesbø je autor, který vás už na prvních stránkách vtáhne do děje a vy se od prvního okamžiku orientujete. Bravurně vykreslí příběh, který vám chce předat.

Zde ovšem má chvála končí. Bohužel ne všechny povídky mě oslovily.

Krysí ostrov - první povídka, která mě dost namlsala. Jako máma jsem obdivovala, že hlavní postava dokázala nevzít ihned zákon do vlastních rukou. Konec mě vyloženě překvapil a zároveň i potěšil.

Skartovačka - po prvotním nadšení přišla studená sprcha. Muž místo, aby strávil poslední chvíle života své ženy, kterou miluje, po jejím boku, tak ji šoupne do ústavu a honí se za lékem, který sám ví, že bude pro lidstvo ve finále zhouba. Myšlenka skartovačky se mi líbí a doufám, že ji brzy někdo vymyslí, aby se dalo ulevit obětem zločinů či lidem, kteří někoho ztratili.

Cikády - povídka, která mě bavila úplně nejmíň. Příběh, kde postavy putují v paralelních světech. Myšlenka cestování hezká, ale vraždění sebe sama a neovlivnění budoucnosti mi prostě přišlo neuvěřitelné a závěr vyloženě zvláštní. Autor ji měl za mě víc rozpracovat.

Sérum - tato povídka mě spíš naštvala. Otec zanedbává svého syna, syn feťák chce otce zabít, aby získal dědictví. Nebudu prozrazovat zápletku, ale v závěru měl přeci otec možnost dát svému synovi druhou šanci - šanci změnit svůj dosavadní život a zároveň mohl dát šanci sám sobě být lepším otcem.

Černý jezdec - tak, jak se mi líbila první povídka, tak moc se mi líbila i ta poslední. Svět, kde se lidé živí jako nájemní vrahové a nebo jejich agenti. Jeden jde po druhém a jejich souboje odpovídají složitosti a důmyslnosti šachových utkání. Konec tohoto příběhu mě zaskočil a skoro sem autorovi zatleskala.

Já dám určitě autorovi další šanci, protože dokáže psát velmi poutavě.

Celkově hodnotím: 3* z 5*

Komentáře (0)

Přidat komentář