Proč tak často impulzivně kupujeme věci, které ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme?

recenze

Jak drahé je zdarma? (2009) 5 z 5 / karkov
Jak drahé je zdarma?

Tato kniha mě zaujala už na pultu v knihkupectví svým názvem. Hned na začátku čtení mě nadchl i její autor Dan Ariely, který se věnuje behaviorální ekonomii a je původem z Izraele. V úvodu knihy mě velice oslovil autorův životní příběhem a otázky, které na začátku knihy pokládal.
Běžný život Dana Arielyho se v mžiku změnil, když mu bylo osmnáct let. Tehdy v jeho blízkosti vybouchla velká hořčíková světlice, která se používá na osvětlení nočních bojišť. Poté strávil další tři roky v nemocnici zabalený v obvazech. Po pobytu v nemocnici absolvoval kurz na Tel-Avivské univerzitě s názvem „Fyziologie mozku“, který změnil jeho myšlení a pohled na svět.
V této knize autor vysvětluje to, že nás v běžném životě ovlivňují faktory, které si nepřiznáváme. Tyto faktory v knize popisuje a dokládá svými výzkumy.
Na začátku knihy autor pokládá otázky, na které v knize odpovídá. Například:
„ Proč tak často impulzivně kupujeme věci, které ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme?“
„Čím to je, že obyčejný prášek na bolení hlavy za pár korun nám migrénu nezažene, a úplně
stejná pilulka, ale mnohem dražší, zabere cobydup?“
Autor v knize odpovídá nejen na tyto otázky, ale i na mnoho dalších otázek, které se týkají soukromého života, kariéry a peněz.
Knize bych asi nic nevytkla, výzkumy byly velmi zajímavé a myslím si, že byl skvělý nápad tyto výzkumy realizovat.
Kniha mě obohatila a bylo velmi těžké ji odložit. Dan Ariely vypráví příběhy z behaviorální ekonomie velmi poutavým způsobem a příjemným stylem, který je dobře srozumitelný.
Četla jsem i další autorovy knihy („Jak drahá je intuice“ a Peníze a zdravý selský rozum“) které mi přišly stejně tak zajímavé.

Komentáře (0)

Přidat komentář