Pro slovanskou mytologii zcela očividně dýchám…

recenze

Legenda o Ladě (2022) 4 z 5 / princeznazknih
Legenda o Ladě

Za poskytnutí knihy děkuji #humbookblogeri @humbook a @endlessbibliophile

Ačkoli jsem už knihy tohoto rázu četla, nečekala jsem, že i tahle se mi bude líbit. Za začátku se mi do toho moc nechtělo, ale nakonec jsem to přelouskala poměrně rychle a hlavně s radostí. Líbily se mi ty pohanské příběhy a osudy, bytosti starých dob, tradice a zvyky, které lidi kdysi dodržovali.
Design to mělo podobný jako Dcera zimy, jak zvenku, tak zevnitř. A ta pasáž s babou Jagou jako by z oka vypadla té z Mrazíka. Chaloupka na kuří nožce, která se otáčí, když si ji zavoláš (btw, i tady jí to poručil Ivánek), černá kočka, baba létá v takété dutině a ohání se kyjem, má jeden zub, vypelichané vlasy, oblečení na cáry a hrb na zádech. Už jsem jen čekala, kdy se tam objeví sáňky samochodky, ti loupežníci a Nasťa. Ale nestěžovala jsem si, i to se mi na tom líbilo.
Celkově byl příběh fajn, bylo to dobrodružné a čtivé a já jsem otáčela stránku za stránkou, ani jsem nevěděla jak. Lada jako hlavní hrdinka mi celkem sedla, charakterově se odlišovala od běžných hl. hrdinek, líbilo se mi na ní, mimo jiné, její jméno. Asi tak pojmenuju svoji dceru, protože už v Přízracích noci se mi jméno Lada zalíbilo.
Romantická linka byl takový zvláštní milostný trojúhelník a jelikož to úplně nějak nedopadlo, tak moc nevím. Každopádně, hned od začátku jsem věděla, jaký bude konec, páč už jsem se asi naučila číst mezi řádky (jsem na sebe pyšná), takže mě to vůbec nepřekvapilo. Líbilo se mi i, co vlastně vyjadřoval epilog.
Taky je super, jak je to české. Protože když jsou knihy původně anglické či jiné, překladatelé nemají moc volnou ruku v užívání českých výrazů. Český autor má v tomhle větší volnost a může použít třeba i nářeční slova. A to já moc cením! Ona ta knížka pak je taková víc osobní. Jako by mi ten příběh vyprávěla babička. Takže krásné čtyři hvězdy. A Vy si Ladu taky přečtěte!


Legenda o Ladě Legenda o Ladě Jana Švecová

Na den, kdy na ni se šťastným úsměvem Ilja zamával a pak se pod ním během chvilky prolomil led, Lada nikdy nezapomene. Vzal si ho Vodjanoj, pán řeky, a ona teď cítí vinu. Odmítá se smířit s tím, co se stalo, a rozhodne se navštív... více


Komentáře (0)

Přidat komentář