Bolestivý, ale hrozně nádherný čtenářský zážitek!

recenze

Motýl, který zapomněl létat (2024) 4 z 5 / princeznazknih
Motýl, který zapomněl létat

citlivě napsaný příběh o dívce, jejíž přítěl zemřel na srdeční chorobu. thia danteho milovala a stále miluje a je pro ni nesmírně těžké žít bez něj. i malé detaily, které si spojuje s ním, ji dokážou rozbrečet. navíc má thia pocit, že ji dante zradil, když jí o své nemoci neřekl. a taky cítí, že zrazuje ona jeho, kdyby se snažila žít šťastný život bez něj. tolik dlouhých týdnů nedokáže najít snad ani tu nejmenší jiskřičku, aby žila život sama za sebe, neřídila se pocitem viny, který ji provází. přijít o milovaného člověka je těžké, ale není v tom sama. jeho rodiče, bráška, nejlepší kamarád ten pocit znají taky. chce to opravdu hodně času, ale thia si začíná mnohé uvědomovat...

na začátku jsem bulela jako želva alfredo, která patří jedné z postav. zamilovala jsem se do té myšlenky: thia přišla o svého kluka a teď se musí naučit žít bez něj. líbilo se mně, jak jí to šlo i nešlo, jak úspěchy střídaly pády, protože díky tomu to bylo tak reálné. nic nebylo zadarmo a thia to rozhodně neměla lehké.

a myslím, že to nebude překvapením, ale thia to nakonec dokázala: dokázala dosáhnout toho, co pro ni dante chtěl. prošla ohromným vývojem, z uplakané a zlomené holky se stala docela jiná, která se mně moc líbila. samozřejmě měla velkou oporu ve svých přátelích a blízkých, kterým patří velké díky za jejich přítomnost, objetí, slova...

byl tu taky jeden kluk… a já vám o něm neřeknu vůbec nic. jen že byl občas tajemný tak moc, že jsem ho vlastně tak dobře neznala a nešlo na něm úplně poznat, že by měl thiu rád stejně, jako časem ona jeho. ale ta jejich romantická linka byla přesto krásná!

celá kniha je fakt hezky napsaná, našla bych jistě maličké chyby v podobě chování některých postav, konverzací a promarněného vývoje hlavního hrdiny - nebyl asi úplně napsaný tak, jak bych si ho představovala. nebo byl. ale mohl být zabraný trochu víc do hloubky, co se charakteru i pocitů týče.

bavila mě er-forma, která dovolovala nahlédnout na thiin příběh z širší perspektivy, ale zároveň jí to bylo dost blízké, moc krásně ji to vykreslovalo. druhou část představovaly dopisy dantemu, které byly adresované přímo jemu, thia ho tam oslovovala “ty a to bylo snad ještě lepší, dopisu dodaly příběhu kouzlo a čtenáři pocit, že dante je pořád tady.

kniha asi nedopadla způsobem, jaký bych si přála. ale byla hezká. asi úplně nezáleželo na "cíli", konci knihy, důležitá byla ta "cesta", průběh příběhu. ta cesta byla hezká i přes své nedokonalosti a právě ta si mě získala.

knihu tedy můžu rozhodně doporučit. jednak vás naláká obálka. pak je tady ten úžasný příběh: dojemný a smutný, ale ohromně nadějný a radostný. nádherné myšlenky thii a daniela. dopisy dantemu. postava sammyho. a metafora motýla nakonec. tak si tuhle knihu, prosím, přečtěte, abyste věděli, proč motýl zapomněl létat.

hodnotím 4,5 hvězdami a posílám své díky Humbook blogerům za zaslání knihy na recenzi v rámci spolupráce.


Motýl, který zapomněl létat Motýl, který zapomněl létat Vanessa Vernerová

To léto mělo být osudové a osudové skutečně bylo, jen ne tak, jak si představovala. Poté co se Thia dozví, že její přítel Dante podlehl srdeční chorobě, získá pocit, že už nikdy nemůže být šťastná, a stává se vězněm vlastních v... více


Komentáře (0)

Přidat komentář