Příroda je nejlepší doktor

recenze

Přírodní lékárna (2019) / Kikina182
Přírodní lékárna

Žijeme v době, kdy máme k dispozici velkou škálu léků, které seženeme v podstatě na každém roku. Ačkoli je jejich přínos nezpochybnitelný, nemělo by se zapomínat ani na tradičnější medicínu, která k uzdravování nejrůznějších nemocí využívá rostliny, jež jsou pro nás organismus šetrnější než chemické medikamenty.

U rostlin však nenajdeme příbalový leták jako u léku a internet není zrovna nejdůvěryhodnější zdroj o medicínském využití rostlin. A právě proto je tu kniha Přírodní lékárna, která je jakýmsi průvodcem světem přírodní medicíny pro každého.

Přírodní lékárna by se pomyslně dala rozdělit do tří oddílů. V prvním se můžeme dozvědět, co všechno se dá z rostlin udělat (čaje, sirupy, masti…), jak to udělat a k čemu je to dobré. V druhé části se kniha zaměřuje na využití rostlin. Jak je nasbírat, usušit a především, které se hodí na co. Poslední část popisuje detailně rostliny samotné. A pokud by někdo nevěděl, co některý pojem znamená, doplňuje knihu ještě přehledný slovníček.

Všechny tyto informace jsou podány opravdu jednoduše. V knize nejsou žádná složitá souvětí nebo odborné termíny, které by člověku akorát zamotaly hlavu. Vše je podáno stručně, ale za to opravdu výstižně. Kniha je přehledná, takže zorientovat se v ní zvládne každý. Není problém najít kapitolu ani požadovanou informaci v ní.

Informativní stránka knihy je opravdu skvělá, ale ta grafická je přímo neskutečná. Nejen, že kniha obsahuje mnoho názorných fotografií, které jsou pro úplnost knihy určitě důležité, ale i pozadí textu je z grafické stránky opravdu neskutečně promyšlené a všechno to spolu krásně ladí. Z tohoto hlediska se to tedy dost podobá časopisům, což je podle mě plus. Čím názornější kniha je, tím lépe se naučné informace čtou a vstřebávají do paměti.

Existuje mnoho naučných knih o rostlinách a o tom, jak je využít. Ale z těch co se mi zatím dostaly do rukou, mi tahle přijde nejlepší. Kromě toho, že je mnohem lépe graficky zpracovaná, než ostatní je také jednoduše a výstižně napsaná. A přesně takový typ knihy je podle mě perfektní k běžnému používání.

Pokud chcete omezit léky nebo zkrátka jen najít další alternativní způsoby léčení nachlazení a dalších lidských neduhů, tak tahle kniha je na to podle mě zkrátka perfektní. Věřím, že v ní každý najde mnoho tipů, díky kterým, bude život o trochu lehčí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář