Příjemné překvapení

recenze

Stanice odložených lásek (2011) 4 z 5 / bradovav
Stanice odložených lásek

Obálka: 3*
Hlavní postavy: 4*
Děj: 4*
#spoluprace @mobaknihy @nakladatelstvimoba

První kniha autorky H. M. Körnerové, kterou jsem četla. Nepolíbená její tvorbou jsem neměla velká očekávání, o to milejší pro mě bylo překvapení, jak zajímavý příběh dokázala vykreslit a jak mě čtení zaujalo.

Kniha je rozdělena na dvě roviny. První vypráví o školních zážitcích, láskách a trampotách Kamily. Kamila studuje zdravotní školu a ve škole to nemá snadné. Do jisté míry díky své prořízlé puse, dost možná i kvůli učitelce praktického předmětu, která si na ni zasedla. Kamila mi byla sympatická a musím říci, že její vyprávění mi byla o trochu blíž než vyprávění Laděny.

Laděně a jejím těžkostem se věnuje druhá rovina. U ní musíme opravdu mluvit o těžkostech, od začátku knihy se jí nic nedaří a kdyby nebyla tak psychicky silnou osobou, musela by se ze všeho zhroutit. Ona ovšem bojuje, bojuje za lepší zítřky a snad jednou i velkou lásku.

Příběh se věnuje dvěma hrdinkám a ty postupně odkrývají své příběhy napřeskáčku - toto střídání dějových linek v rámci jednotlivých kapitol drží čtenáře ve střehu. Toto dělá knihu zajímavější a mě se to střídání ve finále líbilo - a to i přesto, že z počátku jsem se v jejich osudech trochu ztrácela.

Autorka ukazuje na příběhu dvou mladých žen, jak těžké bylo v dřívějších dobách vystudovat, získat bydlení, osamostatnit se, jak těžký měla život dívka, která přišla do jiného stavu před manželstvím.

Závěrečný epilog donutí čtenáře k zamyšlení nad světem kolem nás a nad tím, jak je vše pomíjivé.

Autorka na tuto knihu navázala a v rámci série Vesnice Stamice vydala ještě další dvě knihy - Dokud se budeš smát a Co neodvál ani čas. Knihy nejsou žádnými novinkami, vždyť první díl vyšel již v roce 2011 - věřím proto, že jste znalejší a s touto sérií jste se třeba již setkali. Já si další dva díly série Vesnice Stamice píši na seznam a určitě si je budu chtít přečíst.

Celkové hodnocení: 4* z 5*

#veructe #verujeprekvapena #ctemecesky

Komentáře (0)

Přidat komentář