Povinná četba

recenze

Emilka (2022) 5 z 5 / bradovav
Emilka

Vy ještě neznáte Emilku? Kniha Vás minula, nebo jste ji viděli a nepřiměli se ke čteni? Věřte mi, že ji potřebujete poznat, přečíst a prožít.

Emilka je kniha, která nepotřebuje žádné speciální efekty, scifi prvky, vymyšlené romantické trháky - Emilka je kniha, která jednoduše popisuje život. Život, který popisuje historii Československa a lidí, kteří v něm žili. Emilka je dílo, které zachycuje historické situace a jejich dopad na obyčejné lidi, rodiny.

Kniha ukazuje, jak věci, které nám přijdou samozřejmé dříve nebyly. Jak se třeba na venkově zaváděla elektřina a světlo do každé domácnosti. Jak velká cesta k tomu vedla. Ukazuje, jak těžký byl život žen, které neměly stejná práva a postavení jako muži. Jak těžké bylo pro ženy rodit velké množství dětí a přicházet tak často o vlastní zdraví i život. Jak těžké bylo smířit se s velkou úmrtností malých dětí. Je mnoho témat, které kniha zachycuje a vypráví je mile, lehce a tak, že na každého čtenáře tato nelehká doba dýchne a zanechá v něm pocity i po dočtení.

Samotný název knihy Emilka je odvozen od hlavní postavy, jejíž rodině je kniha věnována. Od maličké Emilky, až po Emilku na sklonku života poznáváme ženu, která od malička přichází o své blízké, ale stejně jde s hlavou vztyčenou dál. Silná žena, upovídaná brebentilka, truchlící matka - Emilka zůstane v mé mysli ještě dlouho.

Děkuji za možnost tuto knihu v rámci spolupráce poznat. Knihu, kterou by měl číst povinně každý středoškolák v naší zemi.

Celkové hodnocení: 5* z 5*


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit n... více


Komentáře (0)

Přidat komentář