Popisy k Mayovi patří :)

recenze

Kritik (2016) 4 z 5 / MedvedBrtnik
Kritik

Zápletka, tedy důvod, proč kdosi vraždí, je poměrně naivní a trochu přitažená za vlasy. Nicméně děj má šmrnc, napětí, opět se zde pohybují mládežníci obklopující Enza a trochu tajemná a nevyzpytatelná Charlotte, Enzo opět řeší niterné problémy vlastního pomalu přicházejícího stáří a slabostí pro ženské a zároveň různé rodinné problémy. V příběhu se toho dozvíme spoustu o víně a jeho výrobě i degustaci. Někomu tyto popisy vadí, ale k Mayovi toto prostě patří a já se ráda něco nového dozvím. Navíc popis technologie výroby vína je podstatná pro daný příběh. Kromě vína se čtenář též trochu "probrodí" krví, ale ani to u Maye nepřekvapí.
Dávám o hvězdičku méně, protože mám srovnání (a jistou nevýhodu), že jsem tento díl četla jako předposlední v sérii, přičemž poslední díl už mám přečtený. Jinak spokojenost - Kritik nepatří mezi knihy, které by člověk odložil nedočtené.
Série Enzo je obecně velmi čitelná - nechávám si číst audioknihy. Vadí mi stylistické chyby, jako např. "zazubil se" používané příliš často. A je úsměvná fascinace Petera Maye počítačovými technologiemi, kdy i prostý Google vykresluje jako něco, s čím umí zacházet pouze někdo :) Enzo je celkem sympaťák, ale snaha vykreslit ho lidsky, tedy nikoli jako nebojácného hrdinu, ale jako člověka, jehož zcela zdravě ovládá strach nebo obavy za vyhrocených okolností, z něj dělá trochu těžkopádného "detektiva." Navíc se v každé knize minimálně jednou dostane do situace, kdy je nějakým způsobem zbit, zválcován, úspěšně napaden a minimálně jednou si ublíží sám - zakopne, uklouzne, upadne, někam spadne... A věčně nemá nabitý telefon. Nicméně to zjevně patří k jeho charakteristice a není to nesympatické.

Komentáře (0)

Přidat komentář