Po krvavých stopách minulosti Vincy Rockwellové

recenze

Dívka a noc (2019) 4 z 5 / Leňouš004
Dívka a noc

Spisovatel Guillaume Musso rozšířil svou tvorbu o další milostný detektivní thriller a tudíž kniha „Dívka a noc“ spatřila světlo světa v roce 2018. Autor je mezi milovníky thrillerů velmi oblíbený, a přestože to není jeho nejčtenější dílo, dodnes sklízí velký úspěch. Knize nechybí záhada, vražda ani romantika, a to vše je obsaženo pouze ve 320 stránkách.

48letý Francouz je jeden z nejčtenějších autorů současnosti, jeho knihy jsou překládány až do 40 jazyků. Už jako malý si zamiloval knihy, když trávil prázdniny v knihovně, kde pracovala jeho maminka. V 19 letech se rozhodl odjet „na zkušenou“ do Spojených států. Vyzkoušel si mimo jiné povolání zmrzlináře a seznámil se s lidmi různých národností, kteří, stejně jako on, překonali velkou louži s vidinou amerického snu. Jeho zážitky z této doby se pak staly velkou inspirací pro jeho tvorbu.

Český překlad se však na trhu objevil až o rok později, tedy roku 2019. Od té doby je ho v knihkupectvích nedostatek a v knihovně si na něj počkáte pěkně dlouho. Kniha neobsahuje ilustrace, což není něco, co by většina čtenářů u thrillerů plných vražd vyhledávala. České vydání má lákavý přebal a grafiku, ovšem ve srovnání s francouzským originálem ztrácí na svém lesku.

Do předních příček se román dostal hlavně díky svému fenomenálnímu ději. S prvními stránkami se ocitáme na jihu Francie ve městě Antibes. Přestože se první kapitola po přečtení zdá být trochu mimo mísu, ke konci knihy se k ní vrátíme, což ohromí nejednoho čtenáře. Vzhledem k tomu, že je to má první kniha od autora, nedokážu posoudit, zda je tento jev pro něj typický, ovšem i kdyby ne, před takovýmto uzavřením kruhu smekám, je to něco tak geniálního...

Následuje letmé seznámení s hrdinou Thomasem, přičemž se před námi otevírá záhada. Zjišťujeme, že se Thomas vrací po dvaceti pěti letech z USA do své rodné země, na oslavy výročí lycea, kde studoval. Hned po návratu se mu začínají vracet vzpomínky, které nejsou až tak růžové. Během studií byl totiž zamilovaný do své kamarádky Vincy Rockwellové, všemi oblíbené tajemné krásky, feministky se skvělým vkusem na film a hudbu. Ovšem během zimních prázdnin záhadně zmizela se svým učitelem Alexisem Clémentem, se kterým měla románek. Aspoň to si všichni mysleli. Když několik svědků potvrdilo teorii jejich útěku a policie to tak uzavřela, nebyl důvod pochybovat. Ovšem Thomas věděl něco, o čem nikdo jiný neměl ani tušení, něco, co celou tuto teorii vyvracelo. Začíná tedy opět pátrat po Vince a stále doufá, že by mohla být na živu. Věci se však komplikují, má být zbouraná tělocvična, kde je zazděna mrtvoly učitele a tajemná osoba z minulosti se vrací pro krutou pomstu.

Dílo obsahuje autobiografické prvky (Thomas je spisovatel, jeho rodištěm je Azurové pobřeží ve Francii , konkrétně Antibes, už jako mlád odjel na zkušenou do Spojených států). Musso má také specifické členění do kapitol a podkapitol a běžně píše na začátek každé kapitoly citát, který ji určitým způsobem shrnuje, ani tady tomu není jinak. Jak už jsem již zmínila, s Guillaumem je to moje „premiéra“, takže členění mi přišlo trochu neobvyklé. Na druhou stranu je ale dobré pro rozvržení četby, díky tomu, že kapitoly mají části, takže se nemusíte dokopávat k dočítání kapitoly.

Postavy jsou promyšlené do detailů, je až překvapující, jak dokáží někteří spisovatelé vdechnout život svým výplodům fantazie, což se povedlo i zde. Všichni působí tak lidsky a obyčejně, mají reálné problémy, člověk se do nich dokáže tak dobře vcítit. Plusový bod u mě osobně Musso dostal za to, že nenásilně a přirozeně do knihy vměstnal i homosexualitu (Thomasův kamarád z dětství Max je gay a má dvě dcerky), čímž přispěl k její normalizaci. V některých knihách je to tak přehnaně vtěsnané a působí to, jako by to tam bylo, jen aby se autor zalíbil dnešní společnosti, která to v podstatě již vyžaduje. Postav zde není mnoho, což je příjemné, ale některé postavy jsou jen zmíněny jménem a když se po delší době znova objeví, čtenář si musí připomenout, kdo to vlastně je. Někteří mohou mít také problém s francouzskými jmény a názvy.

Dle mého názoru je „Dívka a noc“ skvělý detektivní thriller. Přestože nejsem milovníkem tohoto žánru, kdykoliv jsem knihu otevřela, bylo těžké ji odložit. Musso po celou knihu odkrýval záhady, ke kterým přibývaly otázky, ovšem odpovědi čtenáři neprozradil až do poslední chvíle, netušila jsem, kdo za tím vším stojí do posledních stran. Závěr je opravdu velmi překvapivý, nevěřím, že by to někdo čekal. Chvílemi mi přišlo, že autor až moc chodí kolem horké kaše, naschvál se rozepisuje o pro děj nepodstatných věcech, ale když se na to podívám zpětně, bez toho by to nebylo ono a nevytvořil by to napětí potřebné k zaujetí čtenáře. Knihu bych vřele doporučila všem knihomolům a fanouškům thrillerů. A pokud vás nezaujme tato konkrétní četba, věřím, že Musso píše tak poutavě, že alespoň jedno jeho dílo vás osloví.

Komentáře (0)

Přidat komentář