Pipin, Eiri, Sebas a....chechtáky

recenze

Nevyzpytatelné jsou cesty osudu (2020) 5 z 5 / LeifBjorson
Nevyzpytatelné jsou cesty osudu

Neobyčejné dobrodružství obyčejné skupinky dobrodruhů v honbě za zlatem, pomstou a šíření kouzelnické slávy.

Tuto knihu jsem dostal přímo od autorů poté co jsem je poznal při hraní dračího doupěte. Jen co jsem viděl přebal knihy, hned mě zaujala svým zpracováním a příjemně malým formátem, díky kterému si ji vezmete kamkoliv s sebou.

Když jsem se po dlouhé době konečně dostal ke čtení, ihned jsem knihu se zaujetím přečetl. A přispělo k tomu několik věcí. Ačkoliv je poznat, že je to prvotina autorů, dokáží zaujmout.

Za prvé samotné postavy. Plno knih popisuje různá dobrodružství mocných hrdinů, kteří zachrání celý národ, království či svět před katastrofou. Ale tady ne. Tady je to 'jen' dobrodružství obyčejných lidí (a jednoho elfa). A to se mi na tom líbí. Bylo dost knih s hrdinama bez vad a touhou se obětovat. Konečně je tu něco, co moc lidí nenapsalo. Zlodějka Eiri toužící po dobrodružství, naivní elf-trpaslík Pipin a sobecký, možná trochu narcistický, po zlatě a pomstě toužící Sebas. Člověk si dokáže k této skupince s výborně zpracovanýma charakterama najít cestu. Jedině Sebas je občas trochu protivný kvůli svým vlastnostemem, takže čtenář má občas chuť ho praštit těžkou železnou pánví. Ale to plně vyvažuje vtipně naivní Pipin, jež se postará o mnoho legračních příhod, díky kterým jeho společníkům vstávají vlasy na hlavě. Postava Eiri tyto situace pak výborně doplňuje. Jsou to jen obyčejní poddaní se svými starostmi, touhami, vlastnostmi a to i s těmi negativními.

Za druhé je to prostředí. Nathaniel a Thea dokázali skvěle přiblížit surovost, krutost a běžný život všech ras jež se v jejich fantasy světě pohybují. Vůbec se nebáli popsat násilnické scény a ještě to občas opepřit sprostým slovem, které mi v tomto případě vůbec nepřijde na škodu, naopak.

Celkový dojem z psaného textu mi přijde velmi dobrý a věřím, že se s jejich dalšíma knihama ještě zlepší. KLasické fantasy ze středověku, u kterého si krásně oddechnete. A přidané ilustrace ještě umocňují zážitek ze čtení.

Sečteno, podtrženo, je to parádní fantasy a je jen škoda, že vyšlo v tak malém množství, to se dá ale u samonákladu pochopit.

Komentáře (0)

Přidat komentář