Pestrý obraz absurdního světa s touhou po smyslu

recenze

Ledově modrá krev (2021) 5 z 5 / actavis
Ledově modrá krev

"Ledově modrá krev" od Jurije Bujdy je nezapomenutelným pohledem do surreálního světa městečka Čudov. Na začátku se může zdát obtížné uvěřit absurditě životů jeho obyvatel, ale brzy čtenáře vtáhne do jejich složitých osudů. Autor s mistrovstvím přechází mezi postavami a příběhy, čímž umožňuje nahlédnout do bohaté historie tohoto místa. Román je bohatý na silné postavy a detaily, které působí velmi autenticky.

Kniha popisuje život lidí v Čudově, kde se potýkají s mnoha nepřáteli, včetně vody, prázdnoty a nedostatku lásky. Jedna z hlavních postav, Ida Zmoyro, se snaží najít smysl ve svém umění a bojovat proti prázdnotě, která ji pronásleduje po celý život. Autor nás zasvěcuje do boje Ide se svými osobními démony a hledání radosti a smyslu ve svém umění.

Román vykresluje bezradný obraz života, ale zároveň klademe otázku, co přesně znamená "ledově modrá krev", která podle autora posunuje lidi vpřed. Je to dobrá síla, nebo spíše ne? Dokáží lidé uniknout prázdnotě a najít štěstí s touto zvláštní mocí?

Bujda dokáže vykreslit bezradnost života s jemným nádechem naděje, čímž vytváří fascinující a hluboký příběh, který čtenáře uchvátí od prvních stránek až do posledního slova. Jeho schopnost popsat prostředí a vnitřní svět postav je neuvěřitelně sugestivní, čímž čtenáři nabízí unikátní zážitek z čtení.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


Ledově modrá krev Ledově modrá krev Jurij Bujda

Jurij Bujda je jedním z nejvýraznějších současných ruských spisovatelů. Poprvé se nyní představuje českým čtenářům prózou Ledově modrá krev (2011), která sleduje osudy obyvatel malého provinčního města Čudov od revolučních časů až... více


Komentáře (0)

Přidat komentář