Perseova pravá tvář

recenze

Ve stínu Persea (2024) 5 z 5 / Kikina182
Ve stínu Persea

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectviluxor za účelem recenze. #spoluprace

Myslíme si, že víme, kdo byl Perseus. Polobůh. Hrdinka. Ale je to opravdu tak? Co když se jeho skutečný příběh od toho, který známe, značně liší? Tahle kniha nabízí převyprávění Perseových skutků z pohledu tří žen, které hrály v jeho životě významnou roli – jeho matky Danaé, Medúsy a manželky Andromedy. Tyhle tři odhalí pravdu, kterou by nám mytologie nikdy neřekla. Perseus nikdy nebyl hrdina.

Claire Heywood píše čtivě. Její styl psaní je sice trochu popisnější, jelikož jsou v příběhu velmi důležité myšlenky Danaé, Medúsy a Andromedy, ale zároveň nechybí ani dialogy, takže je to v důsledku docela vyvážené.

Mám moc ráda retellingy a nové pohledy na známé příběhy. A tenhle je neskutečně zajímavý. Hlavně proto, že i když je příběh založen na řeckých mýtech, tak z něj skoro úplně odpadá nadpřirozeno. V důsledku na mě tak příběh působí jako něco, co by klidně mohlo být reálným základem daného mýtu.

Zároveň se v příběhu objevuje i feminismus. Je tady mezi řádky a není rozebírán napřímo. Působí tu tedy přirozeně a nevtíravě, jako součást příběhu, kterému jen přidává na hodnotě.

Moc se mi líbí, jak si autorka vyhrála s postavami. Sice vůbec nezměnila jejich příběh, který známe z mýtů, jejich minulost, ale zároveň ji změnila úplně. A podobně je to i s jejich charakteristikou. Ta je vlastně úplně jiná, než jak ji známe z mýtů, ale zároveň je vystavěna na tom, co z mýtů známe.

Ve stínu Persea je skvělý a neotřelý retelling na řeckou mytologii, navíc na její část, která se v soudobé literatuře příliš neobjevuje. Pokud jste fanoušky řecké mytologie, tak můžu knihu určitě doporučit, za mě patří k těm nejlepším, které jsem četla.


Ve stínu Persea Ve stínu Persea Claire Heywood

Autorka bestselleru Dcery Sparty se vrací s nápaditým převyprávěním mýtu o Perseovi z pohledu tří žen, které jsou v tradiční verzi odsunuty na vedlejší kolej: jeho matky Danaé, trofeje Medúsy a manželky Andromedy. Perseus je posed... více


Komentáře (0)

Přidat komentář