Pekárna s vůní skořice – oddechový příběh se spoustou chutí

recenze

Pekárna s vůní skořice (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Pekárna s vůní skořice

Lovise Lindegrenové se ze dne na den zhoutil její život v Londýně – přišla o práci i o snoubence, a tak se na chvíli vrací do rodného Švédska. V městečku Halleholm zdědila po babičce dům na náměstí, kde dřív byl jak babiččin krejčovský salón, tak i dědečkova vyhlášená Pekárna. Rodné město není ale jen místem šťastných vzpomínek. Panuje tu totiž odvěká rodinná bitva mezi Lindegrenovými a Halleholmovými, a právě rodina Halleholmových usiluje o to, aby jí budova s Pekárnou patřila. Lovisu její rodina a přátele přesvědčují, že by tam mohla zůstat a mohla by se pokusit Pekárnu otevřít.

I já občas potřebuji nějakou oddechovou četbu, proto když jsem si přečetla anotaci u této knihy, věřila jsem, že to bude „to pravé ořechové“ (v tomto případě tedy skořicové).

Krásný příběh, malebná krajina, rodinné tajemství, láska a nenávist – to vše a ještě víc, čeká na cca 400 stranách tohoto románu, ze kterého opravdu dýchá vůně čerstvého pečiva a skořice.
Autorka nás v úvodu knihy seznámí s hlavní postavou, tedy Lovisou, ale také se podíváme do minulosti, kde je nám zcela objasněn život Lovisiny babičky Amélie a doba, kdy začaly ony rodinné spory, které vydržely až do současnosti.

Tohle se Ruth Kvarnström-Jones opravdu povedlo. Skvělé, odpočinkové čtení, které Vás vtáhne do děje a možná, že na konci ukápne i nějaká slza. Postavy i prostředí jsou perfektně popsané, jen si dovolím malé upozornění. Příběh obsahuje poměrně dost postav, ale naštěstí jsou jména zvolena velmi dobře, takže se poměrně rychle zorientujeme a tolik netápeme.
Zapeklitější už je to s popisy švédského pečiva, různých dortíků a laskomin. Tam už hrozí, že knihu bez zákusku nepřečtete (já tedy přečtení bez laskomin zvládla, ale prostě jsem si pak musela upéct skořicové šneky, na které jsem celou dobu měla strašnou chuť).

Pokud Vás lákají rodinná tajemství, nebo si prostě chcete jen uvařit kávu a odpočinout si, zkuste Pekárnu s vůní skořice. Nudit se určitě nebudete.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Grada (Metafora).


Pekárna s vůní skořice Pekárna s vůní skořice Ruth Kvarnström-Jones

Moderní příběh Romea a Julie v kulisách půvabného švédského městečka Lovisa Lindegrenová žije v Londýně svůj sen – dokud během jediného týdne nepřijde o práci i o snoubence. Zcela na dně se vrací do rodného Švédska, do malebnéh... více


Komentáře (0)

Přidat komentář