Oktáva Bé

recenze

Oktáva bé (2022) 4 z 5 / EvikU.
Oktáva bé

Jedna maturitní třída Oktáva Bé. Aleš, Markéta, Oldřich, Soňa, Eliáš, Kristýna, Lukáš, Jana, Zdeněk, Daniela. Ty všichni mají svůj vlastní příběh, který se prolíná s ostatními. Spolu chodí do jedné třídy a někteří tráví svůj čas i po škole. Každého jak už to v životě bývá ovlivňuje chování doma, problémy v rodině. Potkají se se svými problémy, strachy, úzkostmi,…

Moc se mi líbilo, jak je kniha psaná. Velmi čtivá, hezky rozebrané pocity jednotlivých postav. Některé situace jsme mohli prožít jednou z pohledu jedné postavy, podruhé s pocitem, která danou událost prožívala druhá postava. Krásně se tak kniha prolínala a doplňovala.

Malinko mi vadilo tolik mnohdy zbytečných sprostých slov. Určitě tam v některých momentech seděli, ale mohlo jich být malinko méně. A pak všechny rodiče mi přišli, že je autor vykreslil jako nechápající bytosti plné předsudků.

Doba ve školních lavicích zachycená v této době byla suprová. Úplně si to umím představit, že to takhle nějak je. Z vyprávění dcer, synovců, někteří. Sociální sítě, drogy, atd.

Myslím, že je kniha věrným zobrazením studentů ve škole z téhle doby a moc dobře se četla. A vlastně se vše opakuje až na ty sociální sítě, které před 20 léty nebyly. Jinak se vše opakuje,… třídní průšvihář, věčně nemocná, šprtka, stydlivá,… knihu mohu doporučit, starší zavzpomínají na svá školní léta, mladší čtenáři si řeknou, „ty vole, to je jak u nás ve třídě“.


Oktáva bé Oktáva bé Vojtěch Drašnar

Jedna maturitní třída. Deset maturantů. Deset příběhů propojených v jednom románu. Vzorní studenti, ale i třídní flink, kterého loni od maturity vyhodili. Co se honí hlavou klukovi, kterého šikanovali kvůli nedoslýchavosti, ne... více


Komentáře (0)

Přidat komentář