Ohnivá apokalypsa

recenze

Ohnivý muž (2023) 5 z 5 / renulka16
Ohnivý muž

Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří... Joe Hill v novému románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, drastická opatření nebo tajemný Ohnivý muž, který se naučil oheň v sobě ovládat?

Knihy Joe Hilla mám paradoxně mnohem raději, než knihy jeho otce. Ač je tato kniha opravdu pořádná bichle (něco kolem 650 stran), nenašla jsem v tomto příběhu žádné hluché místo a tím pádem sem byla úplně pohlcena do děje a knihu jsem přečetla za tři dny s tím, že jsem si ji dávkovala po dvou stech stranách, abych ji nezhltla na jeden zátah. To je právě ten rozdíl mezi Joem a Stephen. Knihy Stephena pro mě mají dost často utlumený nástup...

Číst tuto knihu před tím, než se k nám dostala pandemie, asi by možná na mě až tolik nezpůsobila, kdo ví. Každopádně všichni víme, jak se tato nemoc šířila rychle a snadno. No a teď si vemte, kdyby se stala Joeho plíseň reálnou a všichni se jí mohli nakazit. No hrozná představa.

Tato kniha je vyprávěná z pohledu hlavní hrdinky Harper, mladé zdravotnice a tím, že to bylo ženské vyprávění, tím se mi tento příběh dostal pod kůži ještě více.

O Joem je známo, že umí perfektně vykreslit charaktery postav, atmosféru a místa. A ani v této knize tomu není jinak. Byly části, kde jsem si říkala,: "tyjo proč nám to pořádně nevysvětlí, akorát v tom tápu"... No, říkala jsem si to zbytečně, protože stačilo přetočit pár stran a tam se našlo vysvětlení a dokonce tak, že to tam perfektně sedělo. Hill tuto knihu měl promyšlenou do každého puntíku a tak nám nezapomene ani vylíčit, kde se nemoc bere, jak se šíří, jak se s ní dá "bojovat". Také zde bylo hezky poukázáno na to, jak se lidi začnou měnit, nemyslím teď vzhledově, ale hlavně povahově. Místo toho, aby lidi drželi spolu, začnou být zlí, agresivní, nenávistní...

Ovšem kromě této dračí nemoci tu ani romantické duše nepřijdou zkrátka a o lásku zde tedy nebudou ochuzeni.

Tato kniha je naprosto úžasná. Je akční, je emotivní, je svá a já Vám ji doporučuji všema deseti!

Komentáře (0)

Přidat komentář