Odzbrojeni láskou navzdory

recenze

Lady Clementine (2020) 4 z 5 / Jack333
Lady Clementine

Podobenství a hodnota lásky je dechberoucí emocí, která když člověka naplní a on ji umí přijmout, bývá úžasnou odměnou pro danou bytost. S její pomocí pak každý zvládne jakoukoliv těžkost života, i kdyby byla sebetěžší.

Občas mohou existovat pochybnosti i kostlivci z minulosti, kteří se ji snaží narušit a zničit. Clementine Hozierová není výjimkou. Svůj život vložila do rukou svého úspěšného muže, kterému byla tou nejsilnější oporou. Bez ní by možná ani nebyl tak veleúspěšnou personou Spojeného království. Ale opravdu mopslíka formovala a posouvala? Vnukla mu snad i některé životní cíle? Proč nemohou být ani dvě ženy poblíž jednoho muže?

Díky příběhu právničky Marie Benedictové můžeme sledovat osudy manželů Churchillových, aniž bychom o nich třeba předtím něco slyšeli. Což se může někomu zdát možná až nepředstavitelné. Postupně ale projdeme zásadní momenty jejich společného života, které se odehrávají na pozadí a přeci v popředí světových dějin. Mile mě překvapilo, že se potkáme i s manželkou amerického prezidenta, se kterou má hlavní hrdinka nakonec velice zajímavý vztah.

Ačkoliv seriálový svět ovládá Koruna, knižní trh by mohla uchvátit právě Lady Clementine. Spojuje je místo i někteří představitelé. Emočně nabitá kniha, kdy chvílemi nevíte, jestli chcete některé protivníky odstranit z cesty anebo je nechat dovést postavy až k vrcholu jejich možností, nemá žádné hluché místo, které by vás mělo unudit k smrti. Možná je škoda, že autorka nedovedla manžele až k jejich pozemskému konci a leckdy se vyhnula některým peprnějším zážitkům, ale zvládla představit ženu, o které mnozí jen tuší, že existovala. A teď na ni jen tak nezapomeneme.

*
„Na tvém rozhodnutí vůbec nezáleží, Clementine.“ Mé jméno vysloví pomalu a soustředěně, zbytek slov však jen nezřetelně zadrmolí. „Je to na Winstonovi.“
„Právě v tom se pleteš, Violet. Hádám, že ti tvá matka oznámila, že mezi mnou a Winstonem došlo dnes večer k rozepři.“
Nečekám, až mi Violet odpoví. V jejich očí spatřím, že mám pravdu.
„Předpokládám, že sis představovala, že se ti konečně naskytla příležitost se do mého vztahu s Winstonem vmísit.“ Na tváří cítím teplo jejího dechu a jeho nakyslou pachuť. „Pochop prosím, že nedovolím, aby mé manželství cokoli a kdokoli ohrozil.“
*

Komentáře (0)

Přidat komentář