Nesmírná odvaha a nezbytná pravda

recenze

Naše těla, jejich bojiště: Příběhy žen z války (2024) 5 z 5 / actavis
Naše těla, jejich bojiště: Příběhy žen z války

"Naše těla, jejich bojiště: Příběhy žen z války" od Christiny Lamb je šokujícím a bolestným čtením, které nemohu dostatečně doporučit. Nic, co jsem kdy četla v novinách nebo viděla v dokumentech, nepřiblížilo se ani zdaleka k odhalení naprosto barbarské a zlomyslné povahy těchto válečných zločinů spáchaných na ženách a dívkách. Je neuvěřitelné, jak málo lidí a zemí naslouchá a bere v úvahu jejich utrpení. Proč je znásilnění téměř ignorováno ve srovnání s vraždou?

Čtení této knihy je sice trýznivé, ale zároveň nezbytné. Zneužívání znásilnění jako válečné zbraně existuje již po staletí. Příběhy odvážných žen, které přežily, aby vyprávěly svůj příběh, jsou dojemné a fascinující. Přeživší se spojují a uzdravují tak, jak nejlépe mohou. Zlo, které lidé činí, trvá dál. Válečné zločiny jako tyto musí být potrestány. Nemohu dostatečně ocenit odvahu těchto žen a mnoha dalších, jejichž příběhy zůstaly dosud nesděleny. Děkuji autorce za její odvahu přinést tyto příběhy na světlo.

Tuto knihu jsem četla velmi rychle, protože jsem ji nemohla odložit. Rozsah těchto hrůz je ohromující. Je to děsivé, divoké a brutální. Přivádí vás k zadržení dechu a k slzám. Vzbuzuje ve vás velký hněv.

Děkuji nakladatelství Host za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář