Nepovedená bakalářská práce

recenze

Sportovní výživa do kapsy nejen pro fitness a kulturistiku (2017) / Renoise
Sportovní výživa do kapsy nejen pro fitness a kulturistiku

Neuveřitelně zpackaná publikace působící jako odfláknutá bakalářská práce. Zatímco je čtenář krmen odbornými detaily zřejmě k vytvoření zdání určité úrovně, ve skutečnosti se jedná o nepoužitelnou slátaninu.

Cca 30% knihy tvoří tabulky přebrané z nejrůznějších internetových zdrojů, přičemž se autor ani nenamáhal je jakkoli sjednotit. Najdeme to nutriční hodnoty vybraných potravin (co má autor nebo spíš americká populace ráda), někde za syrova, jinde tepelně upravného a v náhodných gramážích, nikoli standard 100g syrové potraviny (160g masa? proč?).

Autor si také rád vytváří zkratky, jen je není schopen dodržet, takže např. "biologická hodnota" je na jedné stránce BH, na druhé už BV a na další už se zase používá celý název.

Informace se opakují až do té míry, že je ta samá tabulka na dvou stranách po sobě, jen pár slov se liší. Autor zřejmě zapomněl, že s ní zaplácnul už stranu přechozí a nechtělo se mi po sobě cokoli shlédnout, natož číst. Tabulky obsahují klady a zápory ve formě soukromých názorů autora asi na úrovni časopisu Blesk.

Celkově je to neucelený zamíchaný paskvil, ačkoli některé informace skutečně jsou použitelné (proto jedna hvězdička). Jen je podstatně přehlednější a obvykle kompletnější si je najít kdekoli zdarma na webu. V tomhle si pokročilý v oboru prakticky nic nenajde a začátečníka to zákonitě zmate (už jen míchání syrových a vařených potravin).

Komentáře (0)

Přidat komentář