NEOBYČEJNÁ GRACE

recenze

Neobyčejná Grace (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Neobyčejná Grace

8/2024
NEOBYČEJNÁ GRACE
FRAN LITTLEWOOD
Nakl. HOST
Rok vydání 2023
336 stran
4,5*/5


Na Grace jsem slyšela samou chválu, že jsem se s ní prostě musela seznámit. A jak to naše seznámení dopadlo?

Grace jsem poznala v okamžiku, kdy se nepozvaná vydává na oslavu 16. narozenin své dcery Lotte. V onom dnu je kromě šíleného vedra špatně i všechno ostatní. Proč Grace nežije se svou dcerou a s manželem? Co se v této rodině stalo? To všechno jsou otázky, které od samého začátku čtenáři vrtají hlavou...

Autorka nám příběh Grace představuje dokonce ve třech časových rovinách. Máme zde již zmíněnou současnost, potom období před čtyřmi měsíci a zároveň se dostáváme i do minulosti, kdy naše Grace poznala svého Bena.

Musím říci, že ačkoliv jsem ne úplně ve všem s hlavní hrdinkou souznila, v mnoha věcech jsem ji zase chápala. Autorce se povedlo velice dobře vypíchnout spoustu palčivých témat dnešní doby týkající se mezilidských vztahů. Kromě vztahu matka/dospívající dcera, problematiky sociálních sítí, partnerského vztahu, kariéry a všudypřítomného tlaku společnosti na ženu jako takovou - všechna ta mnohdy nesmyslná očekávání, která mohou ve finále tak moc ublížit - tak mi v hlavě po přečtení uvízla i důležitost vzájemné komunikace. To je věc, která se také skloňuje ve všech pádech, pořád se říká, mluvte spolu, mluvte o svých problémech, a je to svatá pravda. Může se tak předejít spoustě problémů s mnohdy fatálními následky...

Příběh může působit v určitých fázích až moc přestřeleně a nereálně ( jo, můj milovaný Volný pád jak vyšitý), ale když to přijmete a dokážete nahlédnout pod povrch, vidíte tam to vše zmíněné v předchozím odstavci.

Navíc musím ocenit, že mě autorka překvapila, čekala jsem, že za tím vším, proč je Grace aktuálně v takové situaci, v jaké je, bude něco úplně jiného. Je to hořkosladké vyprávění, které vás bude místy bolet, ale občas se i zasmějete. Tento příběh mě hodně oslovil, sama jsem mámou dospívající dcery a musím říci, že je teda někdy pěkná fuška to ustát s nadhledem a nezbláznit se z toho.

Jo, já jsem byla s NEOBYČEJNOU GRACE spokojená. Byly tam věci, co mi neseděly, ale celkově ke mně ten příběh hodně promluvil, dokonce někdy až moc. A to je to důležité, to je to, oč tu běží. ( LEDEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář