Neobyčejná Grace

Neobyčejná Grace https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523966/bmid_neobycejna-grace-6522c95b0583a.jpg 4 33 8

Lingvistka a bývalá televizní hvězda Grace Adamsová přišla o všechno a teď jí došla i trpělivost. Nestýká se s manželem ani s vlastní dcerou, a navíc ji po dvaceti letech vyhodili z práce. Grace, vyzbrojená dortem za dvě stě liber, se vydává na cestu přes severní Londýn a je odhodlaná v den dceřiných šestnáctých narozenin znovu získat její přízeň. Zatímco Grace bojuje s horkem, vyčerpáním a otravnými lidmi, v hlavě se jí vynořují vzpomínky na její kdysi šťastné manželství a spokojenou dceru. Ví, že minulost ani bolestivé události, které jí zničily život, už nezmění, ale je odhodlaná udělat cokoli, aby svou dceru získala zpátky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Amazing Grace Adams


více info...

Přidat komentář

dagmar7365
10.03.2024 5 z 5

Fran Littlewoodové se podařila opravdu neobyčejná kniha. Grace není hrdinka, kterou byste si okamžiě zamilovali, ale pokud jste žena, matka a je vám blíž k 50 než ke 30, tak ji v mnoha ohledech pochopíte. A pokud k tomu máte dceru v pubertálním věku, tak zažijete spoustu AHA momentů. Autorka zachytila velmi sugestivně drobnosti každodenního života, nevyhnutelnost stárnutí se vším všudy, co to přináší, zdánlivou neviditelnost...Střídání časových rovin se může zdát náročnější, ale tady to má zcela opodstatněný důvod, a to co se zprvu jeví jako cesta na narozeninovou oslavu plná nepříjemností, je ve skutečnosti poutí do minulosti, napětí se stupňuje a druhou polovinu knihu jsem doslova zhltla.
Někdy jen láska nestačí a ani odborníkům v lingvistice se nedostává slov.
Výborná kniha!!!

Knižní střípky
17.01.2024 4 z 5

4,5*

Jo, já jsem byla s NEOBYČEJNOU GRACE spokojená. Byly tam věci, co mi neseděly, ale celkově ke mně ten příběh hodně promluvil, dokonce někdy až moc. A to je to důležité, to je to, oč tu běží .

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.


sonia
15.01.2024 1 z 5

Mnoho nepřehledných časových linií, Grace mi byla vyloženě nesympatická. Jako snad každý z nás zažil těžké časy, ale ona byla zralá na pobyt v léčebně. A rozhodně to nebylo z důvodu menopauzy, to bychom tam dřív nebo později skončily všechny. Líbil se mi Ben, myslím, ze byl dost trpělivý. Co se týče její dcery, mám doma ve stejném věku, takže ano chápu její obavy a strachy jako matky, jen nechápu její reakce :) Nejvydařenejší mi přišlo těch posledních pár stránek knihy, kdy se konečně “pochlapila. Musím přiznat, ze jsem si mnohokrát říkala, jestli se mám vůbec snažit to dočíst .

iceVS
15.01.2024 1 z 5

Při čtení téhle nekonečné knihy se mě setrvale držela jediná myšlenka... Čím víc exkrement rozmazáváš, tím víc páchne...
Autorka dokázala takřka nemožné, v nejmíň třech dějových linkách se člověk dozvěděl jediné, a to že Grace je hysterka a její dcerka spratek.
Zbytečná kniha.

bookcase
19.12.2023 5 z 5

Wauu, výborné. Hned na první stránce mě napadl film Volný pád, který autorka zmiňuje v doslovu, dobrá inspirace. To tříštění dějových rovin je důležité, příběh má větší napětí, než kdyby autorka hned na začátku prozradila, co za vším stojí. Já jsem třeba u Grace tipovala úplně jiný problém. Celkově skvělý počin, psychologická sonda do životů členů jedné rodiny.

Renatecka
14.12.2023 3 z 5

Časté střídání času děje, což mi většinou v knížkách nevadí, ale u této mi to bylo proti srsti. Možná kdybych ji četla v kuse během jednoho dne, tak bude dojem lepší, ale jelikož jsem ji měla rozečtenou pár dní, tak nic moc. Konec naprosté klišé.

markej
28.11.2023 5 z 5

Tahle Grace, ta mě teda vzala za srdce! Je to moje hrdinka! A nejen kvůli tomu, že nám je oběma pětačtyřicet...

Zprvu se zdá, že je Grace neobyčejná proto, že dokáže hovořit několika jazyky, v průběhu knihy se ale odkrývají nejrůznější události z jejího života a vy si uvědomíte, že je neobyčejná hlavně kvůli tomu, jak to dokázala všechno ustát, i když nějaké ty relapsy se samozřejmě vyskytly...

Mě opravdu hodně oslovilo to, jak je vykreslen vztah mezi Grace a její dcerou Lotte a mezi Grace a jejím manželem Benem, protože si uvědomíte, že ty vztahy jsou fakt makačka, a ať se snažíte dělat sebevíc, někdy se to prostě nepovede, a jelikož jste jenom člověk, prostě selžete... Rovněž mě zasáhlo to, že ačkoli Ben byl na začátku vztahu do Grace úplně šíleně zamilovaný, naprosto poblázněný, ukázalo se, že jen láska mnohdy nestačí, důležitá je také komunikace a odvaha si všechno vyříkat, jinak ustrnete na mrtvém bodě a těžko se vztah napravuje, není-li to nakonec vlastně zcela nemožné...

Líbil se mi i způsob, jakým je knížka napsaná, ze začátku máte pocit, že Grace je možná taková trochu potrhlá Bridget Jonesová, jenže ono s přibývajícími stránkami dost přituhuje, až to nakonec vůbec legrace není, a to ještě tak ve dvou třetinách dopadne bomba, kterou vůbec nečekáte, a celý příběh najednou vidíte úplně jinou optikou...

Posledních pár stran jsem se střídavě smála a brečela, takhle emocionálně vyždímaná už jsem u knížky dlouho nebyla...

Jistě jste tedy pochopili, že naprosto a rozhodně doporučuju!

Hodnocení: 5 * z 5 *

EvikU.
27.11.2023 5 z 5

Začátek knihy byl takový zvláštní. Potřebovala jsem se dostat do příběhu. Vyprávění Grace z útržků jejího života při cestě pro dort a na oslavu za svou dcerou Lottou. Nebyla sice pozvána, ale chce jí předat alespoň dort a popřát.

Kniha je tak rozdělená do třech částí, které se pravidelně po kapitole střídají. Období teď a její úprk z kolony aut, kde nechá své auto stát, aby stihla včas pro dort. Cestou se jí stávají menší nehody a přestupky. Přemýšlí nad celým svým životem, cítí roky, které má za sebou, tu tíhu některých věcí, které se jí staly.

Části teď jsou střídané z roku 2002, seznámení Bena a Grace. A období před 4 měsíci, kdy se nepohodla s 15 letou dcerou a co k tomu vedlo.

Od půlky knihy jsem stránky jen hltala a byla jsem paralizovaná. Je tak těžké některé situace vyhodnotit správně. Jak jednat s mládeží, kterými zmítá puberta a všechny ty sociální sítě, tiktok, kterým ani nerozumíme.

V životě Grace se toho stalo víc. Víc než jen neshoda s dcerou, mnohem, mnohem víc. Konec byl opravdu dojemnej. Skvělá kniha. Chyby děláme každý, ale je skvělé, když si je uvědomíme a snažíme se je napravit.