(Ne)romantická cesta vlakem

recenze

Láska a jiná vykolejení (2018) 4 z 5 / Kikina182
Láska a jiná vykolejení

Ammy jede vlakem navzdory přání své matky, aby se mohla zúčastnit obřadu mezi jejím otcem a jeho novou přítelkyní. Noah jede vlakem, aby získal zpátky svoji přítelkyni Rinu.

Dva naprostí cizinci, kteří náhodou sdílí stejné kupé. Vypadá to, že se za několik hodin rozloučí a zapomenou na to, že se vůbec někdy setkali. Ale vlak z ničeho nic zastaví a oba dva se bojí, že se nestihnou dostat do Hudsonu včas. A tak Noah dostane nápad. Navrhne, aby opustili vlak a vydali se na autobusovou zastávku. Tenhle na první pohled neškodný nápad odstartuje smršť událostí, většinou katastrofických.

Opravdu moc mám ráda young adult a za těch několik let, co v Česku existuje nakladatelství Yoli jsem se mnohokrát přesvědčila, že vybírá knihy k vydání opravdu pečlivě, a ještě nikdy jsem od něj nečetla knihu, která by byla vyloženě špatná. Proto už jen to, že kniha Láska a jiná vykolejení vyšla v tomto nakladatelství mě donutilo zpozornit. Ale samozřejmě, že nejvíc mě kniha zaujala především díky anotaci, která slibovala oddechové a romantické čtení, prostě to pravé na zimní období.

Kniha je napsána v ich formě, při čemž se ke slovu dostávají oba dva hlavní představitelé, Noah a Ammy. Jejich příběhy jsou tak protkány vzpomínkami z jejich minulosti, a především emocemi a myšlenkami, které se předtím druhým snaží utajit. Rozhodně je to skvělé, protože takhle se čtenář dokáže vžít do obou postav úplně stejně a získá tak větší rozhled, než kdyby se Leah Konen rozhodla napsat příběh jen z pohledu jedné postavy.

Za začátku jsem se u příběhu docela nudila. I přes neobvyklou situaci mi připadal takový všední. Jako kdybych četla už po tisíce jeden a ten samý námět, pouze v recyklované formě. Ale jak příběh postupoval, začala se dějová linka odkloňovat od té předvídatelnosti a objevil se krásný, zajímavý a romantický příběh jehož čtení jsem si užívala.

Myslím, že člověk nemusí být génius, aby mu došlo, jak kniha skončí. Ale pravdou je, že to vlastně nikdo až do té poslední stránky nemůže vidět jistě. Všechno může být nakonec jinak. A právě to očekávání, to napínání se mi v této knize líbí.

Vlastně se mi celkově líbilo, jak autorka tuto knihu pojala a především pak, jak pojala konec. Vyhnula se tady takovému tomu klišé, že všechno skončilo buď jedním nebo druhým způsobem a zvolila něco mnohem originálnějšího, jemnějšího a něco, co k téhle knize podle mě pasuje mnohem více.

Dobrý příběh by byl úplně k ničemu bez dobrých postav. Ale Leah Konen zvládla bez problému obojí. Jak Noaha, tak Ammy udělala realistické, vložila jim do hlavy zajímavé názory a povahové rysy a skoro úplně se vyhnula vzoru, podle kterého je bohužel napsáno hodně postav v tomto žánru.

Je pravda, že ke konci knihy se začala Ammy chovat tak, jako všechny ty hrdinky, které nesnáším a měla jsem jí chuť profackovat. Ale naštěstí se opět vrátila k mojí oblíbené verzi Ammy dřív, než mohla kniha skončit.

Ze začátku jsem sice měla trochu obavy, ale nakonec se mi kniha Láska a jiná vykolejení opravdu moc líbila a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Sice není úplně dokonalá, ale rozhodně stojí za přečtení. Je v ní mnoho zajímavých věcí, které v jiné knize nenajdete. Za mě tedy můžu rozhodně doporučit, především pak milovníkům young adult romantiky, kteří hledají čtení, jež je zahřeje u srdce.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář