Můžeš opustit Zónu, ale Zóna neopustí tebe...

recenze

Černobylský deník - Zápisky stalkera (2023) 5 z 5 / lucie8455
Černobylský deník - Zápisky stalkera

Schválně jsem si hodnocení Černobylského deníku nechala na dnešní datum, 26. dubna... Těšili jsme se na něj doma jak malí. Od začátku jsem tušila, že to bude stát za to a že jsem se nemýlila mi bylo jasné už ve chvíli, kdy jsme ho vyndali z bublinkové fólie, ve které byl zabalen, a přišel první wow moment v podobě obálky. Čekala jsem knihu v klasické pevné vazbě. A najednou držím v ruce knihu v pevné vazbě s povrchovou úpravou na omak příjemně 'hebkou' doplněnou o mírně vystouplé písmo včetně téměř neviditelného loga pseudonymu autora v pravém spodním rohu. Jakoby tam nebylo a stejně tam je jeho otisk osobitě zanechán.
Stejně, jako v celé knize. Už úvodní stránky jsou dost dobrým vysvětlením mnoha 'Proč..'.
Celé vyprávění z výpravy do Zóny je podané formou příběhu. Formou příběhu, který začněte číst a nechcete přestat. Formou, která nepostrádá značné množství zajímavých informací o tom, co bylo tenkrát a kde se to teď vlastně nacházíme, několik úsměvných momentů, ale i vážných situací a napětí, které je stupňováno přerušením příběhu pár stranami fotografií, což mě v jednu chvíli pobízelo k jejich přeskočení, abych se dozvěděla, jak to nakonec dopadlo... Což ve finále vedlo k tomu, že jsem se k nim vrátila s o to větším klidem. Fotografie... Kapitola sama pro sebe. Autor má osobitý pohled na fotografii, což nezapře ani tady. Na první prolistování mé citlivé oči trochu rušily žlutočerné pruhy u fotografií, na druhý pohled, kdy jsem se do snímků ponořila, jsem ale zjistila, že mi tam vlastně ani trochu nevadí.
Shrnu-li... Černobylský deník jsem přečetla na jeden zátah se zatajeným dechem. V příběhu je častokrát cítit výrazná síla momentu, nakolik je Ritchiemu tato (ne)rovnováha vlastní. Super! To totiž v knize vytváří hezké propojení dokumentu a osobitosti autora jak slovem, tak obrazem.
Doporučuji nejen všem, kteří mají chuť a odvahu nahlédnout do Zóny, jakožto i těm, kteří mají třeba jenom chuť, ale odvaha jim tak trochu chybí. A samozřejmě všem milovníkům urbexu.


Černobylský deník - Zápisky stalkera Černobylský deník - Zápisky stalkera Richard Ritchie Šmíd (p)

Známý urbexer vystupující pod pseudonymem Unlimited Freedom – Ritchie podnikl v září 2021 nelegální cestu do oblasti černobylské jaderné elektrárny. Svůj příběh živě popisoval na sociálních sítích desítkám tisíc fanoušků, kteří ta... více


Komentáře (0)

Přidat komentář