Moje roky v Izraeli

recenze

Moje roky v Izraeli (2023) 5 z 5 / Rasttea
Moje roky v Izraeli

David Borek je stálým zpravodajem ČT na Blízkém východě. Sám se brání označování válečného zpravodaje, byť se často objevuje v situacích, kdy jde člověku o život a obklopuje jej všudypřítomná vůně války. Paradoxně nejvíce se o svůj život obával, když si v květnu 2000 při tamním svátku vyrazil do synagogy a dostal se do lidské tlačenice. V podobné na stejném místě, opět při oslavě svátku, v roce 2021 umírá při tlačenici 45 osob.
Pan Borek zná tamní svět velice dobře. Jako někdo, kdo na Blízký východ ani nezavítal (hlavně asi prozatím nemám potřebu), jsem byla velmi ráda za podrobný popis kultury, přiblížení tamní mentality a podrobné až rozpitvání politického rozpoložení a osobní zkušenosti autora v rozpětí let 1986 až po současnost. Získáváme tak barvité, nestranné informace a pohled skrze průzor účastníka-pozorovatele-dokumentaristy-zpravodaje.
Je to kniha, při které jsem, přiznám se, vyšla z komfortní zóny. Vůbec toho ale nelituji. Oproti například románu ovšem tuto knihu nelze číst a takzvaně nepustit ji z ruky, dokud nevíme, jak příběh skončí. Osobně jsem si ji musela kouskovat a informace vstřebávat. Pan David Borek přibližuje popisované situace, místní naturel a myšlenkové pochody velmi podrobně. Historické milníky doprovází fotografiemi ať již ze svého rodinného alba, či tzv. z místa činu. Kniha je rozdělená do etap a tematických okruhů. Ovšem i jak sám autor v určitém místě poznamená u cigarety si utřiďuje myšlenky pro další informace. Pro mě osobně bylo obtížné udržet si pozornost i přes velmi zajímavé pohledy a rozbor. Proto to kouskování. Nicméně v autorově stylu oceňuji jeho sarkastický tón poznámek, či tlumočených vtipů a při daných situacích mnohdy jeho až černý humor.
Pro někoho, kdo se chce seznámit s Blízkým východem, podává autor zajisté cenné informace, jejichž dokumentování je cenné i pro další generace.


Moje roky v Izraeli Moje roky v Izraeli David Borek

Jarmulky, surfaři a rakety. Izrael a neklidná oblast Blízkého východu očima reportéra ČT. David Borek je stálým zpravodajem ČT v nestálém regionu Blízkého východu. Jak moc je tam (ne)bezpečno a co obnáší práce novináře v tak ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář