Moje cesta do fantazie

recenze

Moje cesta do fantazie (2022) 2 z 5 / zuzka6050
Moje cesta do fantazie

Vítězná kniha 5. ročníku Hvězdy inkoustu nabízí příběh o dospívající dívce, která pochází z ne úplně funkční rodiny, proto ráda utíká do světa fantazie a anime. Kvůli přelétavé matce se musí zase stěhovat. Tentokrát z velkoměsta na venkov, spíš do chatařské osady. Aby stěhování ulehčila své mladší sestřičce, vymyslí hru na motivy filmu Můj soused Totoro.

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Humbook, za což jim chci poděkovat. :)
Od knihy jsem čekala milou, feel good jednohubku, a přesně to jsem dostala. Což mě trochu mrzelo, protože i od feel good jsem čekala nějaké překvapení nebo napětí, které na konci dobře dopadne. Nic takového se ale nestalo. Spousta věcí se dala předvídat. Spousta věcí mi došla dřív než Květě. Spousta věcí si zasloužila propracovat detailněji.

Květa samotná mi pila krev. Dokážu pochopit, že válčí se svou matku, která se jako vzorná matka zrovna nechová. Chápu, že je zrovna ve věku, kdy hledá sama sebe. Chápu, že bydlela ve městě, a teď najednou je donucená žít někde, kde není ani internet, ale ze začátku na mě působila, jak kdyby nikdy neviděla strom. Celkově mě svým jednáním celkem štvala.
Jestli tahle kniha vyhrála Hvězdu inkoustu, zajímaly by mě ostatní příběhy. Tohle mi přišlo jako takový průměr, který nenadchne ani neurazí. Prostě odpočinkové čtivo, u kterého člověk může na chvíli vypnout hlavu. Ideální na léto někam k rybníku. Mělo by to být young adult, takže od toho člověk nečeká nic nervydrásajícího, ale tohle by mě osobně bavilo spíš někdy ve 13.
Chyběla mi tam nějaká hloubka. Vztah Květy s matkou a mladší sestrou měl obrovský potenciál na hlubší propracování.

Co se mi ale líbilo, byly narážky na filmy od Ghibli, které mám ráda. Po dočtení jsem měla chuť pustit si Totora. Zvláštní byl i nápad, že si Květa v hlavě skoro všechny konverzace promítala v kreslené podobě.

Celkově to nebylo špatné. Pokud hledáte něco, u čeho vás vůbec nic nepřekvapí, knihu vám doporučuju. Pokud ale budete čekat, kde se co zvrtne, aby se to mohlo na konci vyřešit, budete zklamaní.


Moje cesta do fantazie Moje cesta do fantazie Lenka Poláčková

Jedno kouzelné léto změní všechno. Vítězná kniha 5. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Květa miluje anime. A ze všeho nejvíc filmy japonského tvůrce Hajao Mijazakiho. Když se musí s mámou a sestřičkou Klárkou přestěhovat z Brna do ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář