Milenec

recenze

Milenec (2024) 4 z 5 / bookbug_cz
Milenec

S tímto románem jsem strávila asi tři týdny. Nejdelší vztah s knihou, který ovlivnil nejen mě, ale i to, jak nahlížím na svět jako tichý pozorovatel. Milostný příběh dvou lidí se odehrává na pozadí izralsko-palestinského konfliktu. Fascinovalo mě to, bolelo a přeneslo do zcela absurdního vesmíru.

Allison přijíždí do Izraele studovat a touží po dobrodružství. Kromě zdokonalování moderní hebrejštiny by ráda nalezla sama sebe. Svou vnitřní identitu, která byla do jisté míry roztříštěna.
Jednoho dne při cestě autobusem potkává o osm let mladšího vojáka a vznikne mezi nimi nevyřčené pouto. S Ejalem navázali vztah v nepříliš dobré době, jako voják se účastnil invaze do Gazy, kde je to postupem času čím dál víc složitější. To neustálé loučení, strach a nevědomost…Co musí zažívat rodina žijící v zemi zmítané válečným konfliktem? Jak moc válka ovlivňuje jejich sounáležitost a lásku jednoho k druhému?

Tahle kniha vám romantiku představí tím nejtíživějším způsobem, rozpůlí vás a asi tak úplně neslepí. A to i přesto, že my čtenáři, hned z prvních stran textu víme, že Allison na svého vojáka vzpomíná. Že je teď sama vdanou paní, čeká dítě a žije v zemi, která pro ni kdysi byla nedostižně cizí. Čtenář se zákonitě musí ptát – co se tam sakra stalo??

Nedílnou součástí je ale i samotný příběh Izraele. Státu, ve kterém dodnes žijí lidé v podivném strachu, jsou součástí válečného konfliktu, který je ovlivňuje denně v běžných činnostech, které jsou pro nás tady naprosto normální. Pokud vás zajímá židovská kultura, budete spokojeni. Allison skrze své myšlenky hovoří často o vývoji jazyka, významu různých slov, rčení…do toho často vypráví historii národa, zvyklosti a tradice, které fascinují i ji a touží po tom být jejich součástí.

V tomto knižním kousku naleznete příběh nejen dvou mladých lidí, ale i příběh země, která krvácí, i když si po těch dlouhých letech musíte klást otázku, zda má krev vůbec z čeho brát.


Milenec Milenec Rebecca Sacks

Milostný příběh dospělé Kanaďanky a mladičkého vojáka odkrývá na pozadí nečekané invaze izraelské armády do Gazy palčivé otázky ohledně vlastní identity. Allison, která do Izraele přijíždí studovat, se zamiluje do země, exotického... více


Komentáře (0)

Přidat komentář