Mezi dvěma ohni

recenze

Mezi dvěma ohni (2021) / LucieAllanová
Mezi dvěma ohni

Na úvod – miluji fantasy (a sci-fi), jsem velmi ráda za každý nový počin v této oblasti. Nicméně se přiznám, že přednost dávám spíše hrdinským fantasy (Tolkien, Martin), historické fantasy (zejména té, která si bere základy ve středověku – Flanagan), velmi ráda mám i fantasy meče (typ Barbara Conana), snesu i komickou fantasy (Pratchett) a místy i městskou fantasy (Gaimanovo „Nikdykde“), zato ta magická (též kouzelnická) stojí v mém zájmu až na samém konci (naprosto nemám ráda Rowlingovou a její ságu o H. Potterovi).

Vzhledem k tomu, že kniha „Mezi dvěma ohni“ spadá do magické (kouzelnické) fantasy, obávala jsem se, že mě to nebude bavit (stejně jako výše zmíněná sága o HP).

Velmi příjemně mě potěšila první kapitola, která navodila pocit jedné z mých oblíbených fantasy. Za mě asi nejlepší kapitola.

Školní prostředí (ač sama učím) se mi od druhé kapitoly příliš nezamlouvalo (asi negativní vliv HP), nicméně postupem času jsem si zvykla a v některých kapitolách jsem si užívala určité podobnosti s tím, co znám (např. porady), což mě bavilo, přesto stále dávám přednost jiným prostředím fantasy.

Určitě velmi pozitivně hodnotím naprosto dokonale propracovaný svět – všechno mělo svůj smysl, řád, vše se podporovalo, krásně na sebe navazovalo, odkazovalo to na jednotlivosti i celky, toto hodnotím jako jednu z nejsilnějších stránek (možná zcela nejsilnější).

Z jazykového hlediska mě oslovila široká slovní zásoba, ale nelíbila se mi nářeční slova a také moderní výrazy (sendvič, tatarka), je mi jasné, že se příběh odehrává v „naší“ době, tudíž to ostatním čtenářům zřejmě vadit nebude, já u fantasy preferuji 100% spisovnost, místy klidně knižní výrazy (ale to je pouze o čtenářském vkusu).

Co mě velmi potěšilo, byla úžasná charakteristika postav, dokázala jsem si je představit velmi živě. Také se mi líbila jejich nejednoznačnost (charakterově ploché postavy mě vyloženě odrazují od čtení) a vývoj všech důležitých hrdinů.

Vadí mi, když se mísí sci-fi a fantasy (ten paralelní vesmír mi jako čtenářce a milovnici sci-fi i fantasy vyloženě vadil), naštěstí to není v knize časté.

Jsem milovnice historie (tu mj. též učím), a proto se mi líbily odkazy na historická témata, antiku, též jsem se dočetla zajímavé informace (samozřejmě upravené do nereálného světa). Naroubování reality do fantasy světa v tomto případě bylo zdařilé, to určitě považuji za klad knihy.

Co mě vyloženě otrávilo, byly medailonky jednotlivých studentů (strana 21), přiznám se, že ten odstavec jsem přetrpěla. Ač se mi obecně charakteristiky postav v knize líbily, toto bylo vyloženě ubíjející – moc informací na malém prostoru, prakticky jen jakýsi výčet.

Obecně knihu považuji za čtivou a pro někoho, kdo má rád magické (kouzelnické) fantasy, určitě i nesmírně zábavnou a chytlavou. Za sebe bych tomu dala po všech uváženích 74 %, tj. knihu doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář