Malý princ - kniha pro děti i dospělé

recenze

Malý princ (2005) / alexf12
Malý princ

Co je Malý princ? Pohádka pro děti? Fantasy příběh? Filozofický příběh?
Není tak snadné, jak se zdá, odpovědět na tuto zdánlivě jednoduchou otázku, aniž bychom nejprve prozkoumali její strukturu.
Příběh se odvíjí jednoduše, ale v žádném případě ne zjednodušeně. Autor používá slova, kterým rozumí každá věková kategorie a vytváří iluzi, že dílo je určené pouze dětem, jenže tato "jednoduchá" slova nabývají u Antoina de Saint-Exupéryho dvojí nebo dokonce trojí identity. Díky tomu má příběh různé úrovně čtení. Děti zůstávají u běžného významu slov a dospělí vnímají lyriku toho nejlepšího druhu.
Toto vyprávění je rozčleněno do 27 nestejně dlouhých kapitol, z nichž každá má velkou soudržnost, ale nemusí nutně příliš souviset s kapitolou bezprostředně předcházející nebo následující.
Je to proto, že každá kapitola se zabývá vlastním tématem. Je to téměř samostatná pohádka se symbolickou, alegorickou nebo metaforickou hodnotou.
Dvojí význam slov vytváří neobyčejně poetický spisovatelský klíč, jak lze najít mnoho příkladů ve francouzské literatuře. Například vítr se u Paula Verlaina stává dlouhým vzlykem houslí nebo rakovina plic leknínem u Borise Viana. I v tomto případě platí, že chcete-li porozumět sdělení, musíte kód rozluštit.
Nahraďte slovo "ovce" slovem "přátelství", "had" slovem "smrt", "květina" slovem "láska" nebo "žena", v závislosti na případu, "baobab" slovem "konflikt", "liška" slovem "moudrost" atd. a získáte zcela jiné čtení, jistě méně poetické, ale mnohem více nesoucí filozofické poselství pro dospělé.
Na závěr bych se s vámi chtěl podělit o pár citací z knihy, které mi přijdou nádherné:
« Dobře vidíš pouze srdcem. Co je podstatné, je očím neviditelné. »
« Právě čas, který jsi promarnil pro svou růži, dělá tvou růži tak důležitou. »

Komentáře (0)

Přidat komentář