Lidská duše není na prodej a cizí tělo si nemůžeme přivlastňovat

recenze

Kláru si chce koupit každý (2023) 5 z 5 / Čapák77
Kláru si chce koupit každý

Kláru si chce možná koupit každý, alelidská duše není na prodej. A tělo už vůbec ne, i když si mnozí lidé, bohužel, myslí opak. Berou druhého jako samozřejmost, jako věc, kterou používají pro svoji osobní potřebu, potěšení, uspokojení, ukojení. Ale nedej bože aby někdo bral takhle i je samotné. Heliodor Šimanik ukazuje ve své knize pestrou škálu lidských povah, které často nejsou takové, jak se na první pohled zdají být, jaké bychom je chtěli vidět, jaké si je malujeme, aby pro nás byl svět lehčím místem k životu.

Její hrdinka Klára to nemá jinak. Omluvou jí může být její mládí, ještě trochu lehká naivita v to, že si lidé neubližují alespoň ne záměrně a úmyslně a i víra v člověka, kterého má ráda, kterého dokonce i miluje. Ruku na srdce, takových holek běhá po světě strašná spousta a jsou poměrně snadným terčem pro nekalosti. Hlavně kvůli svojí důvěře v lidi, v to, že je nezradí, že když se ony budou chovat hezky k ostatním, nebudou se k nim oni chovat jinak, protože nebudou mít důvod. Ona je to v podstatě hrozně hezká představa a bylo by určitě super, kdyby to tak bylo to by se na světě hned líp žilo. Leč, realita je jiná a poměrně výrazně se liší od skutečnosti. Aspoň v některých případech, což v mnoha případech zapříčiní to, že si člověk poměrně slušně namlátí hubu. A Klára není výjimkou. O čem by ta knížka jinak byla, že jo?
Právě její počáteční naivita a dětskost ji zavedou na samu hranici sebeúcty, sebepřijetí a zkrátka, stane se svým vlastním vězněm. Člověkem, který se, byť nedobrovolně, nechat zavřít do klece, ze které se sám nedokáže dostat. Z relativně nevinné dívky se stane jedna z mnoha zlomených, vystrašených osůbek, jehňátek, které pokousal zlý vlk a teď jsou svým pastevcem pod záminkou pomoci zavřeny do ohrady a odsouzeny k smrti. Je fakt, že s nějakými šrámy už naše hrdinka na scénu, do okamžiku, kdy se s ní poprvé seznamujeme, už přichází, ale přeci jen to není tak dramatické, drastické, není to nic, s čím by se mladý člověk nezvládl popasovat a co by s trochou snahy nešlo napravit.

Přeci jen ale člověk tak nějak nečeká, že ho zlomí vlastní partner, že se stanete obětí poměrně nehezkého znásilnění, i když, který znásilnění je hezký, to je taky pravda, hnusný a odporný je to vždycky že bude doslova donucen prodávat za pár šupů svoje tělo bůh ví jakýmu vometákovi, který ho bere jenom jako kus masa, na kterém se uspokojí a je mu dohromady jedno jestli po ním jen nečinně ležíte, snažíte se bránit což v tom lepším případě může brát jako součást hry, jako bonusovou službu nebo pláčete bolestí a ponížením. Není to hezká představa co? Zvlášť když je tohle všechno celkemcelkem realisticky popsané a člověk se tak stává nedobrovolným přihlížitelem celý týhle odorný scény, kdy má chuť tomu vocasovi ideálně uříznout ten jeho vocas.

Celý text je velmi silným a v mnoha ohledech i drsným příběhem, který poodhaluje svět, jež je součástí toho našeho. Odhaluje svět, který nechceme nebo z jakéhokoli důvodu nemůžeme vidět. Který se odehrává kolem nás, dotýká se nás, kalí vody té hezké představy, kterou jsme si sami pro sebe vytvořili, abychom přežili. Abychom se mohli dál smát, abychom ráno mohli vstát z postele s relativně čistou hlavou nezatíženou starostmi, které se nás přímo netýkají. Jenže tu špínu si i tak, v malém stopovém množství neseme na sobě, ať se nám to líbí nebo ne.

I přes tohle všechno, co může mnohého čtenáře od čtení odrazovat, znechucovat, rozesmutňovat, se čte Klára velmi dobře a každá kapitola člověka více či méně přesvědčuje o tom, že chce ve čtení dál pokračovat a dojít s hlavní hrdinkou, snad ke šťastnému konci. Je vidět, že autor má buď hodně načteno, nebo dokáže skvěle pracovat s češtinou, jazykem jako takovým, skladbou vět. Celý text je velmi dobře vyprávěn, nenířekněme hluchoslepý a svého čtenáře láká a vábí k otáčení stránek, takže nad ním s přehledem stráví celou noc a ani mu to nepřijde. A ačkoli otvírá velká, bolestná a pro někoho možná až příliš silná témata, která nezaobaluje do zlatého pozlátka, nebojí se ukázat ani světlé okamžiky v životě hlavní hrdinky, nebere jí ani čtenáři naději v lepší zítřky, ve změnunebere naději v naději. A to je opravdu důležité zvlášť v případě takového textu, takového tématu.


Kláru si chce koupit každý Kláru si chce koupit každý Heliodor Šimanik

Ženská vnitřní síla se hravě vyrovná té mužské, ale dokáže čelit všem nástrahám života i mladá dívka? Napínavé vyprávění na motivy skutečných lidských osudů. Příběh Kláry nás postupně zavede k mnoha traumatickým prožitkům, se kter... více


Komentáře (0)

Přidat komentář