Letní sestry - románový příběh jedné rodiny

recenze

Letní sestry (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Letní sestry

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Holandské městečko Bergen pro čtyři sestry znamená návrat do dětství, ale zároveň otevírá bolestné vzpomínky na smrt otce. Když je sem po letech matka pozve, je to taková malá výzva - zvládnou se tu cítít po těch letech příjemně?

Když jsem knížku viděla v edičním plánu, úplně jsem zajásala, protože jsem od autorky kdysi četla sérii Úterní ženy, která mě nadchla - skvěle se to četlo a bylo to i zábavné. Zde už ale dle anotace bylo jasné, že moc vtipných historek tu asi nenajdu.

Letní sestry je moc hezký a čtivý román, který čtenáře seznamuje s jednou velkou rodinou, kde vlastně převažují ženy. Čtyři sestry, jedna matka a poněkud komplikované vztahy. Každá z těch žen je jiná, každá má jiné touhy, jiné představy o tom, jak má vypadat mateřská láska.

Jak jsem předpokládala, román není zrovna humorný, i když pár vtípků zde také najdeme. Je to spíš takové zkoumání rodinných vztahů, ponoření se do sebe sama a přemítání o tom, co naše hrdinky chtějí, co mají, co zameškaly nebo co udělaly či neudělaly správně. Odhalují se tu však i dávná tajemství, která nejspíš nikdy neměla spatřit světlo světa.

Příběh je rozdělen na dvě vypravěčské linky, o které se dělí dvě ze sester a díky tomu se právě o těch dvou dozvídáme nejvíc. O jejich niterných pocitech, láskách i pochybách.
Mně se román moc líbil; je psaný příjemně, nenásilně a v podstatě ze života. Je tu moc pěkně zachyceno, jak je každá ze sester povahově úplně jiná, jak z nich čiší normální sourozenecká rivalita, ale i strach o své bližní, i když jste s nima, jak se říká, "na nože".

Co mě ovšem překvapilo bylo zjištění, že se jedná o první díl série. Mne to potěšilo, protože okolo smrti jejich otce mám pár otázek a zdá se, že právě druhý díl tohle poodhalí. Doufám tedy, že se překladu dočkáme, já jsem totiž moc zvědavá.

Komentáře (0)

Přidat komentář