Láska, bolest a odvaha…

recenze

Ester (2024) 5 z 5 / terryaknihy
Ester

Tohle bylo tak krásné a místy neskutečně smutné čtení…
V knize bych řekla, že máme tři dějové linky. První se odehrává v roce 1990 s dospělou Annou, druhá nás zavádí do druhé světové války a třetí, trochu minimalistická linka, ale přesto důležitá, je vyšetřování vraždy, která se odehrála asi 20 let po válce.

Největší prostor dostává linka z druhé světové války, která mně osobně seděla nejvíce. Setkáváme se tu s mladou Lídou, kterou bratr Jarka přesouvá po smutné události do Horky na venkov za tetou Marii, protože v Praze není s Němci bezpečno. Když Lída do Horky dorazí, ocitá se na menší statku a snaží se vypořádat se svými pocity z uplynulých dní. Při příjezdu se také seznámí s Karlem, který jí nabídce odvoz z vlaku ke statku. Kdyby Lída jen věděla, jak se jí při výstupu z vlaku změní náhle život. A jak moc se jí změní, když jednoho dne jí přijde telegram od Jarky, aby se ukázala na otočku v Praze…

Strašně moc se mi líbilo, jak autorka vykreslila mezilidské vztahy na venkově. Jak si lidé v dřívějších dobách pomáhali - Marie Karlovi upekla chléb, on jí pomáhal kosit trávu. Lidé toho měli málo a za války ještě méně, když odváděly dávky pro německé vojáky, přesto měly úžasná srdce. Když došlo na smutnější části příběhu, tak mě ještě teď udivuje, s jakou citlivostí, něžností a precizností dokázala autorka vykreslit emoce každé postavy (ať to byla postarší Marie, doktor Voch nebo malý Tonda), které mi tak moc pomohli vcítit se do příběhu a žít po boku Lídy.

Linka ohledně vyšetřování vraždy mě zprvu moc nebavila, ale o to více oceňuji, že to bylo vždy jen kraťounké a věcné. Každopádně později samozřejmě mi došlo, že každá stránka je zde důležitá a je třeba ji s pečlivostí věnovat svou pozornost.

Příběhů s válečnou tématikou je mnoho, proto je dnes už těžké přijít s něčím, co čtenáře opravdu zaujme. Za mě se to autorce skrze lidské příběhy na venkově povedlo výborně a rozhodně knihu doporučuji k vaší pozornosti :).


“Dokud existují lidé, kteří jsou ochotni za nás bojovat, naděje vždy zůstává.

Komentáře (0)

Přidat komentář