Lapka míří za dalším dobrodružstvím

recenze

Poklad tří králů - 2. díl (2019) / Schefik
Poklad tří králů - 2. díl

Není to tak dlouho, co se nakladatelství Fragment rozhodlo přispět mezi dětské komiksy vcelku zajímavým kouskem z Finska, v němž Janne Kukkonen vyslal malou Lapku vstříc Pokladu tří králů. Výsledný dojem úvodního dílu série byl však bohužel maličko rozpačitý. Nyní ale přichází pro Lapku druhá šance. Na pulty českých knihkupců totiž právě zamířil druhý díl série, jenž slibuje další napínavé dobrodružství nezbedné loupežnice Lili…

Seveřané měli vždy k dětským příběhům blízko. Ostatně, celá řada z nich se již zařadila mezi opravdové klasiky a i modernější příběhy ze Skandinávie mají rozhodně co nabídnout. V oblasti komiksu sice tato nabídka není tak široká, avšak každá vlaštovka se počítá a my se tak mohli díky Janne Kukkonenovi podívat, jak si Finové představují ideální komiks pro děti. Bohužel se to právě v tomto případě bez větších výhrad neobešlo. Což je rozhodně škoda, jelikož Lapka vypadá na první pohled opravdu pěkně.

Hlavní problém byl v tom, že v úvodní knize se Lili rozhodně neprezentovala jako ideální hrdina pro děti. Jak jinak popsat hrdinku, která se vás snaží přesvědčit, že kradení je vlastně docela fajn. Když k tomu připočteme některé opravdu nevhodné výrazy, kdy jsme se dozvěděli, že holčička ještě nemá kozy, nebo že je už skoro zralá na bordel, byl celkový dojem z knížky opravdu hodně rozporuplný. Naštěstí je zde druhý díl a ten celkový dojem lehce napravuje.

Lili se i tentokrát bude muset uchylovat ke krádežím, tentokrát však hned z několika ušlechtilejších důvodů. Když se snažíte zachránit svého učitele a největšího přítele, občas se zkrátka nelakostem asi nevyhnete. Samotný příběh jinak pokračuje ve šlépějích úvodní knihy. Celá zápletka se tak stále točí okolo Pokladu tří králů. Tentokrát však již příběh dostává na určité hloubce a odkrývá i pár zajímavých tajemství z minulosti. Hlavně díky tomu již nepůsobí tak strašně jednoduše a lineárně.

Poté co se Lili stala terčem vydírání mocichtivého hraběte, se musí vydat za skutečně nebezpečným dobrodružstvím. Její úkol ji zavede až do sídla samotného Klanu ohně, před kterým se klepou všichni v království. Maličká zlodějka však bude muset přemoci strach a vydat se na další loupeživou výpravu. Jedině tak má totiž šanci zachránit svého přítele a učitele Seamuse…

Ačkoliv se jedná o přímé pokračování úvodní knihy, druhý díl v nás po dočtení zanechá daleko kladnější pocity. Samotná hrdinka je tak nějak sympatičtější, i to kradení jí snáze odpustíte, ale především pak ubylo nevhodných výrazů, které prakticky vymizely. Právě na tomto případu je krásně vidět, jak málo stačí, aby se celkový obraz a vyznění komiksu, nebo knihy, zcela změnilo.

Příběh má navíc opět příjemný spád a těch 112 stánek neskutečně rychle uteče. Když k tomu připočteme vskutku povedenou a hodně líbivou kresbu, která zcela odpovídá věkové kategorii pro kterou je komiks určen, stává se z druhé Lapky vcelku povedená záležitost. Ano, s nejlepšími se patrně stále rovnat úplně nemůže, celkový dojem se jí však přeci jen podařilo trochu napravit. Nezbývá tedy než vyčkat na závěrečný díl, který by měl přinést konečné rozuzlení tohoto dobrodružného příběhu.

Komentáře (0)

Přidat komentář