"Kůže": výměna identit

recenze

Kůže (2023) 5 z 5 / actavis
Kůže

Kniha „Kůže“ od Jevgenije Někrasovové přináší čtenářům hlubokou reflexi nad tématy otroctví, svobody a identity. Příběh se zaměřuje na tmavě pletenou otrokyni jménem Hope a panskou dívku jménem Domna, které se setkávají a doslovně mění své životy výměnou kůže. Tato symbolická akce přivádí čtenáře k zamyšlení nad tím, co znamená přijmout identitu druhé osoby a jak vnímáme vlastní historické dědictví.

Příběh je vyprávěn s neemočním a strohým jazykem, což pomáhá zaměřit se na jádro událostí. Autorčina schopnost konstruovat neologismy a vytvářet pohádkově-reálný svět pomocí bohatého jazyka je pozoruhodná. Každá postava prochází životem plným výzev a boje, což přináší do vyprávění hloubku a složitost.

Někrasovová umně využívá téma kůže jako metaforu pro osud, identitu a lidskost. Otázky spojené s barvou pleti se stávají středem pozornosti a zároveň vyvolávají otázky o lidské podstatě a předsudcích. Tím se vytváří prostor pro hluboké úvahy o tom, jak vnímáme druhé lidi a jaký vliv má naše vnímání na jejich životy.

Autorčin jazyk a styl zůstávají věrné předchozím dílům, přičemž se udržuje atmosféra neotřelosti a magie. Nejenže kniha poskytuje zajímavý a poutavý příběh, ale také vybízí čtenáře k aktivnímu zkoumání sociálních a kulturních otázek, které jsou stále aktuální.

Celkově lze konstatovat, že „Kůže" je mimořádným literárním dílem, které logicky a současně emotivně otevírá důležité otázky týkající se lidského bytí, historie a vzájemného porozumění.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


Kůže Kůže Jevgenija Někrasovа

Román vypráví příběh dvou žen, černošské otrokyně z amerického Jihu a ruské nevolnice, jejichž osudy se prolnou. Stylově odvážná próza tematizuje otroctví, nevolnictví a svobodu, obecnou i ženskou emancipaci a klene se v široké ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář