Kreslení a pozorování ptáků podle Johna Lawse

recenze

Kreslení a pozorování ptáků podle Johna Lawse (2022) 5 z 5 / Kakarinka
Kreslení a pozorování ptáků podle Johna Lawse

Dívat se? Jak málo lidí to umí! Vídám spoustu tvůrců, kteří neumí koukat a myslí si, že je spasí kvalitní náčiní a drahé barvy.

Dostala se mi do rukou kniha, kterou jsem potřebovala už dávno. Jedná se však o natolik specifické téma, až mě překvapuje, že to nakladatelství Zoner Press na našem malém trhu risklo.

Už z prvních stran knihy čiší autorův hluboký entuziasmus. Jeho láska k ptactvu a přírodě obecně vás následně provází celou knihou.

S humorem a přímostí se budete učit obecné základy ptačí anatomie, dále se speciálně zaměříte na některé druhy ptáků a jejich specifickou anatomii, na ptačí pohyb a jeho zachycení s pomocí znalosti zákonů perspektivy.

Na dalších stranách se dočtete o stovkách dalších tipů, které jsem ocenila i já, jakožto vystudovaná malířka. Jde o rady, které je vhodné implementovat do vlastní kresby, ušetříte si tak spoustu času a pomohou vám udělat skoky vpřed, zvláště, nejste-li v pečlivém pozorování ještě úplně zběhlí. A to nemluvím o tom, jak autor ničí zažité „pořádky“ v základních barvách. Opravdu to není červená, žlutá a modrá!

Celá kniha je výživným a naprosto úchvatným kurzem výtvarného umění a pozorování obecně, přesahujícím uvedené téma. Nejde o geometrické nákresy a strohé popisy. Spolu s autorem celý proces pozorování a kresby prožíváte, protože bez opravdového vidění nikdy nebudou vaše kresby realistické a přesné. A Laws vás naučí ptáky zřít tak, že celý proces prožijete jako meditaci. Možná dokonce zapomenete sami na sebe a prožijete malé satori…

Komentáře (0)

Přidat komentář