Krátké zhodnocení

recenze

Chata v tichém údolí (1976) 4 z 5 / jakub2951
Chata v tichém údolí

V knize se dozvíte, jak to bylo s partyzány na Podrbdsku. Co řešili za problémy se sháňkou a budováním úkrytů, zbraní, výbušnin a dalšího materiálu a zázemí k provádění sabotážní činnosti, aby narušili režii fašistických okupantů.

Jejich přísně ilegální činnost - což za Protektorátu nemohlo být jinak - (která mnohé stála život, ať se jakkoli podíleli) spočívala i ve zdánlivě prostém činění - tvorbě a roznášení komunistických letáků a novin, které lidi informovaly o jednotlivých úspěších v boji proti protivníkovi a někdy "jen" povzbuzovaly, ať na základě pravdivých skutečností nebo vymyšlených "faktů". Všechno to ale mělo smysl. Bylo třeba bojovat i tím, že lid měl naději.

Kniha je samozřejmě trochu poplatná době poválečného komunistického režimu a době jejího vzniku, což může být na několika místech pro někoho v současné době jaksi otravné, ale není tam těch míst tolik. Čtenář, který si tuto knihu zvolí pro přečtení (či snad studium, výzkum apod.) si z knihy dokáže vybrat hodnotné informace. Pořád mějme na paměti, že i mimo jiné žánry se zde jedná o literaturu faktu.

Lze prozradit, že autor válku a její hrůzy přežil. Jak jinak by knihu napsal :-) Bylo však několikrát namále a spolubojovníci v nemalých počtech umírali v boji proti zlu. Pro více informací si tuto knihu přečtěte, je krátká a jistě zajímavá.

Autor knihy se na Podbrdsku narodil, dlouhá léta zde žil a do svých nedožitých neoddiskutovatelně úctyhodných 84 let (vemte v potaz, kdy se narodil a co prožil) Podbrdsko navštěvoval.


Chata v tichém údolí Chata v tichém údolí Josef Mašek

Dokumenty - edice Českého svazu protifašistických bojovníků. Vzpomínkové vyprávění, zasazené do širších historických souvislostí, vykresluje živý obraz protifašistického komunistického ilegálního hnutí na Podbrdsku. Autor, který ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář