Královská guvernantka

recenze

Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva (2022) 4 z 5 / renulka16
Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva

Píše se rok 1931 a mladičká Marion Crawfordová se vydává na zatím svou nejdelší cestu – z drsného Skotska ji vlak odveze daleko na jih, do královského sídla Royal Lodge, kde má celé léto sloužit jako guvernantka dvou mladých princezen – Lilibet (budoucí královny Elisabeth) a Margaret Rose Windsorových. 
Marion si obě dívky i celou rodinu zamiluje a místo pár měsíců, tak zůstane ve službách 16 let.
Zažívají spolu nejen pěkné, ale také těžké chvíle, jako během druhé světové války či hospodářské krize.


Sledujeme zde také to, jak se Marion vyvíjel její vztah s mužem o několik let starším, jak si musí vybrat mezi osobním životem a životem zaslíbeným královské rodině.

Zprvu musím říct, že jsem nevěděla co od knihy čekat. Trochu jsem čekala, že budeme číst o tom, jak si princezny žily v blahobytu, jak se nudily. No. Naštěstí tomu tak nebylo a velice mě překvapilo, jak tyto dívky měly těžký život. Kdy je jejich rodiče nechali jen s chůvou a učitelkou a během války byli pryč. Jak je pro ně těžký se zamilovat do někoho jiného, než je vhodný pro rodiče a jiné.

Také mě překvapilo, že autorka vycházela z knihy skutečné Marion a že se tak snažila co nejvíc reálně vylíčit život královské rodiny. Zároveň mě ale trochu mrzelo, že život Marion byl víceméně upozaděn, protože by mě zajímal o něco více.

Příběh je psaný čtivě a sledujeme zde šestnáct let královské rodiny, od malých princezen až po dospělé ženy. Díky tomu se v knize skáče dost v čase dopředu a ještě je kniha rozdělena na tři hlavní části.

V první se seznamujeme s rodinou a čteme o malých princeznách, v druhé jsou už dospělé a tak se zde řeší vztah Lilibeth s princem Filipem a v závěrečné části je to hlavně o tom, jak Marion šla na odpočinek a jak se jejich vztah vyvíjel nadále potom, když skončila jako královská guvernantka.

Moc se mi kniha líbila. Z počátku jsem měla trochu problém se začíst, ale to po pár stranách přešlo a příběh jsem si začala užívat, protože autorka píše opravdu poutavě.

Ráda knihu doporučuji těm, kteří se zajímají o královskou rodinu a nebo těm, kteří mají rádi historické romány, které jsou založeny na skutečné události.


Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva Tessa Arlen

Píše se rok 1931 a mladičká Marion Crawfordová se vydává na zatím svou nejdelší cestu – z drsného Skotska ji vlak odveze daleko na jih, do královského sídla Royal Lodge, kde má celé léto sloužit jako guvernantka dvou mladých princ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář