Komiksová historie

recenze

Fotograf z Mauthausenu (2023) 5 z 5 / jadwiga
Fotograf z Mauthausenu

Další zajímavý komiksově ztvárněný příběh, tentokrát z období 2.světové války. Jeho gró je založeno na skutečných událostech.
V nacistickém koncentračním táboře v Mauthausenu, odkud se nikdo neměl dostat živý, se ocitl i španělský fotograf Francoix Boix, té doby vězeň číslo 5185. Ani po svém uvěznění ale nepřestal věřit ve svou budoucnost a víru v komunistickou stranu, která tou dobou hrála ve Španělsku prim. Věřil, že díky ní či skrze ni, může bojovat za svobodu a spravedlnost. Nejen na svobodě, ale i na tomto pekelném místě.
Díky několika náhodným událostem v Mauthausenu se Francoix dostal z práce v lomu na pozici "fotografa", což byla velká změna k lepšímu přežívání. Jeho úkolem bylo vyvolávat fotky. Nejprve fotografie příslušníků SS a jejich rodin. Později se úkol změnil na vyvolávání tisíce snímků zachycujících smrt. Tyto snímky mu časem vnukly nápad. Vyvolat jich tajně více a pokusit se je propašovat ven, aby svět viděl všechny ty hrůzy a mohlo být učiněno spravedlnosti za dost.

Ač je příběh komiksovým počinem, čítá z něj velká síla a prýskají emoce. Myslím, že by bylo skvělé se podle takovýchto podobných knih učit třeba i ve škole. Výuka by byla jistě zábavnější a interaktivnější, ač je toto konkrétní téma velmi těžké.
Z historie je zde často jen něco lehce nastíněno a čtenáře to nutí si informace dohledávat, což mě velmi bavilo.


Fotograf z Mauthausenu Fotograf z Mauthausenu Salva Rubio

Fotograf Francisco Boix uprchne z frankistického Španělska do Francie, za války je však zajat Němci a skončí v koncentračním táboře Mauthausen. Shodou okolností se stane fotografickým asistentem zvráceného důstojníka SS, který dok... více


Komentáře (0)

Přidat komentář