Kniha, v níž vás uhrane nejen Palmeho vražda

recenze

Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho (2019) / DeedeezMarsu
Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho

Když jsem si v knihkupectví všimla titulu opatřeného žlutým křiklavým nápisem "Stieg Larsson se vrací", málem jsem knížku ihned odmítla. Obálka totiž působila jen jako další pokus přiživit se na odkazu spisovatele.
Hluboce jsem se mýlila. Stocklasssovo dílo je originální a svébytné. Stocklassa sice využívá pravý Larssonův archiv, ovšem jen jako dorazový můstek pro bádání na vlastní pěst. Autor jde ve stopách investigativce Larssona i oficiálních vyšetřovatelů, a nakonec přebírá roli hlavního hrdiny i detektiva sám. Pátráním strávil dlouhých osm let.

První polovina knihy faktograficky rekapituluje průběh oficiální vyšetřování Palmeho vraždy. Tady také Stocklassa nejvíc odkazuje na Larssonův archiv, neboť spisovatel se řešením Palmeho vraždy dlouhá léta podrobně zabýval. Poněkud uměle však působí zdramatizované pasáže, v nichž vystupuje do popředí sám Stieg. Stocklassa tady balancuje mezi fikcí a literaturou faktu a výsledek působí poněkud rozpačitě, jako by se autor nemohl rozhodnout, jaký žánr vlastně píše. Dokonalý nápad udělat z Larssona hlavního hrdinu-detektiva tak vychází poněkud naprázdno.

V druhé části se ovšem Stocklassa cítí o dost jistěji a kniha nabere spád. Autor se totiž pustí do vlastního pátrání a předestírá příběh tak dobrodružný a fantastický, až se mu ani nechce uvěřit. Stocklassa se totiž vydává hledat skutečné špiony, z nichž mnozí se ukrývají ještě od dob studené války. Při tom mu asistuje dokonalá "Lisbeth" - Češka Lída, která nejenže dokáže šmejdit v emailové korespondenci vyšetřovaných, ale dokonce naverbovat skutečného agenta Mosadu.

Ačkoliv první polovina knihy je místy chaotická a člověk občas nepotlačí zívnutí, celkově jde příběh, který se nedá nedočíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář