Kdo je vinen?

recenze

Dům na druhé straně ulice (2021) 3 z 5 / Kikina182
Dům na druhé straně ulice

Katy Speedová žije v nudném městečku Bexhill-on-Sea a doma to kvůli své matce nemá zrovna jednoduché. Nic nechce Katy víc než se přestěhovat do rušného Londýna a její sen ještě přiživuje sousedka z druhé straně ulice. Gloria totiž už na první pohled do městečka nezapadá. Její dům neustále navštěvují ženy a děti, které nikdo nezná. Nikdo netuší, co se v domě děje, ale většina obyvatel má podezření, že to rozhodně není nic dobrého.

Nakonec se Katy její sen skutečně splní a ona se odstěhuje do Londýna. Jenže v jejím rodném městečku situace nabude na dramatičnost, když jedné noci Gloriin dům vyhoří a v jeho troskách se najdou dvě těla. Z vraždy obviní Katyina otce. Katy je však ochotná risknout i svůj vlastní život, aby odhalila pravdu a prokázala jeho nevinu.

Příběh je napsán v er-formě, která je subjektivně podbarvená. Většinou se tedy příběh ochomýtá kolem hlavní hrdinky a toho, jak události ovlivňují její život, jak je vnímá a jak se cítí. Zároveň se ale věnuje i událostem, které se odehrávají, když u toho Katy zrovna není.

Dům na druhé straně ulice potvrzuje, že Lesley Pearse má opravdu skvělý styl psaní, který dokáže čtenáře okamžitě stáhnout do děje, ať už se jedná o jakýkoli žánr. Čtivost a poutavosti knihy neubírají ani detailnější popisy, kterých v knize není zrovna málo.

Lesley Pearse je skvělá v kombinování žánrů v rámci jedné knihy. Dům na druhé straně ulice je především společenský román, ale výrazněnou roli v ní hraje i detektivní zápletka. Autorka to dokáže tak skvěle podat, že se nedá říct, že by byl jeden z těchto žánrů upozadění a druhý v knize fungoval jen na dokreslení, ale vzniká perfektně vyvážený žánrový hybrid.

A rozhodně musím říct, že se tahle kombinace osvědčila. Autorka vytvořila skvělý příběh, který je opravdu poutavý a napínavý. Pracuje i s relativně originální zápletkou, kterou rozvíjí opravdu zajímavými směry. Je však pravdou, že občas je kniha trochu předvídatelná. I tak bych ale řekla, že většinou v příběhu převládají spíše překvapivé zvraty, nebo je to přinejmenším vyrovnané.

Postavy autorka skvěle popsala a dobře vystihla jejich vnější i vnitřní charakteristiku, ať už se jednalo o hlavní či vedlejší postavy. Ale musím říct, že v případě některých postav mi tam bohužel chyběla osobnost, a když jsem o daném člověku četla, měla jsem pocit, jako kdyby mi bylo představováno chodící klišé. To mě bohužel zrovna u Lesley Pearse, která si umí s vlastnostmi postav skvěle pohrát, dost zklamalo.

Lesley Pearse je opravdu skvělá spisovatelka se zajímavými nápady. Kniha Dům na druhé straně ulice má sice několik chybek a musím říct, že si mi většina jejích předchozích knih líbila víc, ale i tak je povedená. Její čtení jsem si užila, a pokud hledáte něco oddechového, u čeho si ale zároveň můžete lehce protáhnout mozkové závity, tak knihu určitě můžu doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.


Dům na druhé straně ulice Dům na druhé straně ulice Lesley Pearse

Třiadvacetiletou Katy Speedovou odjakživa fascinoval dům přes ulici. Žena, která v něm žije, Gloria, je ta nejúchvatnější sousedka v okolí a patří jí butik v městečku Bexhill-on-Sea. Ale kdo je ta žena, která téměř každou sobotu p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář