Kazatel

recenze

Kazatel (2019) 4 z 5 / renulka16
Kazatel

Kazatel je temný, mrazivý hororový román o středověkém knězi Řehořovi a mladíkovi ze současnosti, Gabenovi. Jedině jejich společné úsilí jim dává šanci jednou provždy skoncovat s něčím, co nechce nic víc než se dostat na světlo. Za jakoukoli cenu!

Když jsem začala číst Kazatele, nemohla jsem se zpočátku začíst, zhruba prvních sto stran jsem úplně nevěděla, jestli knihu mám dočíst nebo odložit. Je to asi také způsobené tím, že je vše, řekněme hodně podrobně popsané. Naštěstí se to pak zlomilo a vše do sebe hezky začalo zapadat a čtení najednou nabralo na obrátkách.

Nejedná se o horor, že by mě z něj mrazilo, jak je psané v anotaci, spíše jsem si dost často říkala, že to je místy fakt až nechutný a pokud by bylo filmové zpracování, asi bych to raději vidět nechtěla .

Příběh se odehrává ve dvou časových linkách. Součastnost a minulost.
Minulost je v 15. století a ve finále se tyto dvě dějové linky dokonce propojí!
Minulost nás zavede za knězem Řehořem, který je posedlý démonem. Současná linka nás provází s Gabenem, mladíkem, který na koncertě odejde se svým kamarádem Martinem na pánské záchodky a jako už několikrát, si těla pomažou mastí, o které nic neví. Možná jen to, že by mohla mít snad nějaké halucinogenní účinky a mohla se používat v čarodějnictví. Nikdy se však nic nestalo, až do dnešního dne, kdy se Gaben dostane bůhví kam a probudí se v nemocnici a zjistí, že jeho kamarád Martin zemřel. A od té doby je úplně jiným člověkem.

Honza Vojtíšek umí dokonale vykreslit nejen hlavní postavy, ale i ty vedlejší, takže si je reálně dokážeme představit. Stejně tak i vražedné scény a musí se nechat, že některé části obzvláště, které se dotýkaly Řehoře byly opravdový skvost.
Rada bych ještě zdůraznila, že minulost byla mnohem více vykreslená, než současná linka a proto mě více bavila právě ona minulost.

Jsem moc ráda, že jsem čtení nevzdala a neochudila se tak o skvělý hororový zážitek. A vám knihu také ráda doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář