Jed řádil na hradě Elsinor

recenze

Hamlet (2010) / kubahr
Hamlet

Známý oblíbený britský dramatik a spisovatel William Shakespeare vydával svá dramata již před mnoha lety. I přes stáří jsou však stále jeho díla velmi populární a lidé je s chutí čtou.

Tragédie s názvem „Hamlet“ se odehrává v Dánském království na hradě Elsinor na počátku 17. století. Princ dánský neboli Hamlet na začátku knihy truchlí, jelikož mu zemřel otec (král dánský). Později se dozví, že byl zavražděn pomocí jedu. Hamlet se za každou cenu snaží zjistit a následně dokázat kdo to udělal až z toho zešílí. Mezi další hlavní postavy patří strýc Klaudius, který se oženil s královnou Gertrudou a usedl tak na dánský trůn, nebo Ofélie do které je Hamlet zamilovaný.

Kniha je určená v podstatě pro všechny zájemce o tragická dramata, ale bez obav si je může přečíst i člověk tímto žánrem nepolíbený, jako třeba já a rozhodně se nebude nudit ba naopak bude nešťastný z toho, že už knihu dočetl.

Podobně jako jiné knihy Williama Shakespeara se i Hamlet čte s radostí a bez nejmenších problémů. Kniha je psána spisovnou češtinou a jelikož se jedná o drama neustále se střídají dialogy a monology občasně doplněny scénickými poznámkami, proto také bylo čtení zábavné a rychle ubíhalo. Shakespearovi se perfektně povedlo vylíčit charakter a pocity postav jak vhodnou slovní zásobou, tak barvitým popisem prostředí. Samozřejmě se v díle také vyskytuje blankvers, který je pro tohoto autora naprosto typický.

Hamlet je dílo, které má hodně co nabídnout. Ať už je to poutavý děj, krásný jazyk nebo třeba jen historické prostředí. Někdo zase může přemýšlet nad chováním postav a nad tím, jak by v daných situacích jednali oni. Ačkoliv sám sebe nepovažuji za čtenáře hodnotím dílo jako velmi zdařilé a myslím si, že si v něm každý najde to „své“.

Komentáře (0)

Přidat komentář